A csokiimádók törjenek maguknak egy kockányit a kedvencükből, jön egy kis olvasnivaló!
Érdekességek a csokiról
Az közismert, hogy a csoki kakaóbabból készült. Az már kevésbé, hogy egy tábla csokoládéhoz 89 kakaóbabra van szükség.
A kakaófa neve Theobroma cacao, a theobroma jelentése: „istenek eledele”. Szerencsére, nem csak az isteneknek adatott meg ez az isteni édesség.
Érdekes megfigyelés, hogy amelyik országban magasabb a csokifogyasztás, ott több a Nobel-díjas. Persze, nem mondjuk, hogy van összefüggés, de ezen ne múljon, együnk sok csokoládét!
A legtöbb csokit a brüsszeli reptéren levő üzletben adják el.
A csokoládé csaknem 600 féle ízanyagot tartalmaz (a vörösbor „csak” kétszázat).
Soha ne adjunk kedvencünkből kedvencünknek, ugyanis a kakaóban található teobromin nevű alkaloid mérgező a kutyákra.
Figyelem, a négylábúakon kívül az emberre is veszélyes lehet a csoki! Igaz, hogy ehhez nagyjából kilogrammot kellene megennünk belőle…
Született egy tanulmány, mely szerint ha a könyvesboltban csokoládéillatot éreznek a vevők, akkor 40%-kal megnő az esélye annak, hogy szakácskönyvet vagy romantikus regényt vásároljanak. 22%-kal nagyobb az esélye annak, hogy bármilyen könyvet vegyenek.
A Nutella tulajdonképpen egy spórolási intézkedés szülötte: a II. világháború alatt kísérletezte ki Pietro Ferrero, aki azért kevert mogyorót a csokoládéhoz, hogy spóroljon a kakaóval.
A világ összes csokijának majdnem 90%-át az Egyesült Államok és Európa együttesen fogyasztja el.
Ha depressziósak vagyunk, hiába kezdünk el csokit enni, nem fog jobb kedvre deríteni. Bár hasonlóan hat a szervezetünkre, mint a szerotonin, azaz a „boldogsághormon”, de több tonnányit kellene megennünk belőle, hogy valóban boldogabbnak érezzük magunkat tőle. Persze, van, akinek ez nem akadály…
Az étcsokiról számos pozitív tulajdonság kiderült, mértékletesen fogyasztva a nagy kakaótartalmú csokoládéban levő flavonoidok karbantartják a szív- és érrendszerünket, hatására csökken a szívinfarktus és a trombózis kockázata. Viszont ez a jótékony hatás csak akkor érvényesül, ha nincs tej is a csokiban, mert tej megakadályozza, hogy a védőanyagok a vérbe kerüljenek. Ez akkor is igaz, ha a tejmentes étcsoki után vagy előtt megiszunk egy pohár tejet.
Sokan úgy tudják, hogy a csokitól pattanásos lesz a bőrük. Van egy (félig) jó hírünk: a csokitól önmagában nem lesz pattanásos. Viszont a hozzáadott tejportól már lehetséges, hogy igen. A tiszta fekete csokiban levő antioxidánsok kifejezetten jót tesznek a bőrnek.
Ha van otthon egy-két tábla csokoládé, ami nem fogy el magában, azokból még lehet sütemény. Mutatunk 3 brutál finom csokis receptet hozzá – hétköznapokra, de akár a vasárnapi ebéd desszertjének is.
Amerikai csokis pite
Hozzávalók
tésztához:
12,5 dkg vaj
10 dkg porcukor
25 dkg liszt
2 tojássárgája
só
töltelékhez:
25 dkg tejcsokoládé
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
3 dl tejszín
5 dkg porcukor
1 dl tej
1 ek meggylikőr
Elkészítés
A vajat a porcukorral és az 1 csipet sóval habosra keverjük.
Hozzászitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és 2 evőkanál hideg vizet és összedolgozzuk.
Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen a piteformánál nagyobb körré nyújtjuk a tésztát.
A kivajazott formába simítjuk, a peremét megnyomkodjuk kissé, az alját pedig villával megszurkáljuk.
15 percig pihentetjük, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Utána kihűtjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: felaprítjuk a kétféle csokoládét, a kockára vágjuk a vajat.
Felfőzzük a tejszínt a porcukorral és 1 csipet sóval, majd levesszük a tűzről.
Hozzáadjuk a csokoládékat és a vajat, majd kevergetve felolvasztjuk. Végül hozzáöntjük a tejet, és a likőrrel ízesítjük. Addig kevergetjük, amíg szép fényes krémet nem kapunk, majd a krémet a tésztára öntjük és hagyjuk megszilárdulni.
Extra csokis muffin
Hozzávalók
7 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
2 dl tej
25 dkg liszt
6 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
10 dkg étcsoki
Elkészítés
A puha vajat a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejet.
Ezt követően hozzáadjuk a liszt, a kakaópor és a sütőpor keverékét.
A csokit apró darabokra vágjuk, egy részét a tésztába keverjük.
Muffinformákba adagoljuk a tésztát (kb. ¾-ig legyen a tészta), a tetejét megszórjuk a maradék csokidarabokkal.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróbával megnézzük, hogy átsült-e a közepe is).
Csokis kuglóf
Hozzávalók
18 dkg lágy vaj
25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
4 tojás
20 dkg liszt
8 dkg kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 narancs reszelt héja
10 dkg étcsokoládé
csipet só
öntethez:
10 dkg tejcsokoládé
5 evőkanál tej
Elkészítés
A lágy vajat a cukorral és a vaníliás cukorral elektromos habverővel jó habosra kikeverjük.
Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat úgy, hogy mindig megvárjuk, amíg a massza a tojást teljesen felveszi.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a csipet sót és a finomra aprított étcsokoládét, elkeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. Hozzáreszeljük a narancs héját, és homogén tésztává keverjük.
Kikent, lisztezett kuglófformába öntjük, kicsit a konyhapulthoz ütögetjük, hogy egyenletesen eloszoljon a tészta, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, ha még nem jó, akkor további 10 percet sütjük.
A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd tányérra borítjuk, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokimázhoz a tejcsokoládét felkockázzuk és a tejjel gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük, majd a kihűlt kuglóf tetejére locsoljuk.