3 extra csokis sütemény recept csokoholistáknak

Van olyan ember, aki nem szereti a csokit? Valószínűleg, elég kevesen. De annál több a „csokoholista”, aki nem igazán tudja elképzelni a napját egy kocka (vagy egy tábla) csokoládé nélkül. Lássuk, milyen érdekességeket lehet tudni kedvenc édességünkről!
Kapcsolódó cikkek

A csokiimádók törjenek maguknak egy kockányit a kedvencükből, jön egy kis olvasnivaló!

Érdekességek a csokiról

Az közismert, hogy a csoki kakaóbabból készült. Az már kevésbé, hogy egy tábla csokoládéhoz 89 kakaóbabra van szükség.

A kakaófa neve Theobroma cacao, a theobroma jelentése: „istenek eledele”. Szerencsére, nem csak az isteneknek adatott meg ez az isteni édesség.

Érdekes megfigyelés, hogy amelyik országban magasabb a csokifogyasztás, ott több a Nobel-díjas. Persze, nem mondjuk, hogy van összefüggés, de ezen ne múljon, együnk sok csokoládét!

A legtöbb csokit a brüsszeli reptéren levő üzletben adják el.

A csokoládé csaknem 600 féle ízanyagot tartalmaz (a vörösbor „csak” kétszázat).

Soha ne adjunk kedvencünkből kedvencünknek, ugyanis a kakaóban található teobromin nevű alkaloid mérgező a kutyákra.

Figyelem, a négylábúakon kívül az emberre is veszélyes lehet a csoki! Igaz, hogy ehhez nagyjából kilogrammot kellene megennünk belőle…

Unsplash

Született egy tanulmány, mely szerint ha a könyvesboltban csokoládéillatot éreznek a vevők, akkor 40%-kal megnő az esélye annak, hogy szakácskönyvet vagy romantikus regényt vásároljanak. 22%-kal nagyobb az esélye annak, hogy bármilyen könyvet vegyenek.

A Nutella tulajdonképpen egy spórolási intézkedés szülötte: a II. világháború alatt kísérletezte ki Pietro Ferrero, aki azért kevert mogyorót a csokoládéhoz, hogy spóroljon a kakaóval.

A világ összes csokijának majdnem 90%-át az Egyesült Államok és Európa együttesen fogyasztja el.

Ha depressziósak vagyunk, hiába kezdünk el csokit enni, nem fog jobb kedvre deríteni. Bár hasonlóan hat a szervezetünkre, mint a szerotonin, azaz a „boldogsághormon”, de több tonnányit kellene megennünk belőle, hogy valóban boldogabbnak érezzük magunkat tőle. Persze, van, akinek ez nem akadály…

Az étcsokiról számos pozitív tulajdonság kiderült, mértékletesen fogyasztva a nagy kakaótartalmú csokoládéban levő flavonoidok karbantartják a szív- és érrendszerünket, hatására csökken a szívinfarktus és a trombózis kockázata. Viszont ez a jótékony hatás csak akkor érvényesül, ha nincs tej is a csokiban, mert tej megakadályozza, hogy a védőanyagok a vérbe kerüljenek. Ez akkor is igaz, ha a tejmentes étcsoki után vagy előtt megiszunk egy pohár tejet.

Sokan úgy tudják, hogy a csokitól pattanásos lesz a bőrük. Van egy (félig) jó hírünk: a csokitól önmagában nem lesz pattanásos. Viszont a hozzáadott tejportól már lehetséges, hogy igen. A tiszta fekete csokiban levő antioxidánsok kifejezetten jót tesznek a bőrnek.

Kapcsolódó
Az étcsokoládé 7 meglepően jótékony hatása
Bizonyítottan jó, ha jó csokit eszünk.

Unsplash

Ha van otthon egy-két tábla csokoládé, ami nem fogy el magában, azokból még lehet sütemény. Mutatunk 3 brutál finom csokis receptet hozzá – hétköznapokra, de akár a vasárnapi ebéd desszertjének is.

Amerikai csokis pite

Unsplash

Hozzávalók

tésztához:

12,5 dkg vaj

10 dkg porcukor

25 dkg liszt

2 tojássárgája

töltelékhez:

25 dkg tejcsokoládé

20 dkg étcsokoládé

10 dkg vaj

3 dl tejszín

5 dkg porcukor

1 dl tej

1 ek meggylikőr

Elkészítés

A vajat a porcukorral és az 1 csipet sóval habosra keverjük.

Hozzászitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és 2 evőkanál hideg vizet és összedolgozzuk.

Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.

Lisztezett felületen a piteformánál nagyobb körré nyújtjuk a tésztát.

A kivajazott formába simítjuk, a peremét megnyomkodjuk kissé, az alját pedig villával megszurkáljuk.

15 percig pihentetjük, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Utána kihűtjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: felaprítjuk a kétféle csokoládét, a kockára vágjuk a vajat.

Felfőzzük a tejszínt a porcukorral és 1 csipet sóval, majd levesszük a tűzről.

Hozzáadjuk a csokoládékat és a vajat, majd kevergetve felolvasztjuk. Végül hozzáöntjük a tejet, és a likőrrel ízesítjük. Addig kevergetjük, amíg szép fényes krémet nem kapunk, majd a krémet a tésztára öntjük és hagyjuk megszilárdulni.

Extra csokis muffin

Unsplash

Hozzávalók

7 dkg vaj

10 dkg cukor

2 tojás

2 dl tej

25 dkg liszt

6 dkg kakaópor

1 csomag sütőpor

10 dkg étcsoki

Elkészítés

A puha vajat a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejet.

Ezt követően hozzáadjuk a liszt, a kakaópor és a sütőpor keverékét.

A csokit apró darabokra vágjuk, egy részét a tésztába keverjük.

Muffinformákba adagoljuk a tésztát (kb. ¾-ig legyen a tészta), a tetejét megszórjuk a maradék csokidarabokkal.

175 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróbával megnézzük, hogy átsült-e a közepe is).

Csokis kuglóf

Unsplash

Hozzávalók

18 dkg lágy vaj

25 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

4 tojás

20 dkg liszt

8 dkg kakaópor

1 teáskanál sütőpor

1 narancs reszelt héja

10 dkg étcsokoládé

csipet só

öntethez:

10 dkg tejcsokoládé

5 evőkanál tej

Elkészítés

A lágy vajat a cukorral és a vaníliás cukorral elektromos habverővel jó habosra kikeverjük.

Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat úgy, hogy mindig megvárjuk, amíg a massza a tojást teljesen felveszi.

Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a csipet sót és a finomra aprított étcsokoládét, elkeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. Hozzáreszeljük a narancs héját, és homogén tésztává keverjük.

Kikent, lisztezett kuglófformába öntjük, kicsit a konyhapulthoz ütögetjük, hogy egyenletesen eloszoljon a tészta, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, ha még nem jó, akkor további 10 percet sütjük.

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd tányérra borítjuk, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokimázhoz a tejcsokoládét felkockázzuk és a tejjel gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük, majd a kihűlt kuglóf tetejére locsoljuk.