A kovászos uborka sokak nagy kedvence. Ha kimondjuk, mindannyiunk képzeletében azonnal megjelenik a kép egy napfényes tornácról, nagy üvegekről, bennük uborkával és kenyérrel. Eszünkbe jut a nagymamáinknál töltött nyarak emléke, amikor a húsok, de akár a zsíroskenyér mellé ettünk az isteni kovászos uborkát, aminek az állunkon csorgott le a leve.
Azonban nem csak az uborkából készülhet isteni kovászos csemege. A kovászos káposzta is hasonló, egyszerűen elkészíthető finomság, amihez tűző nap sem szükséges, hiszen félárnyékban 3 nap alatt elkészül, de lakásban is nyugodtan kipróbálható. A konyhapulton tárolva is elkészül egy hét alatt, így télen is bátran neki lehet állni, és frissen fogyasztani, akár egy vasárnapi ebédnél egy jó pörkölt vagy sült hús mellé..
A receptet Horváth Annától kaptuk, köszönjük.
Hozzávalók:
- másfél kilogramm káposzta
- 1 csokor kapor
- 2 csapott kanál só
- negyed kilogramm kenyér vagy 3 hámozott krumpli
- 5 literes üveg
Elkészítés:
A káposztát tetszés szerint felvágjuk. Attól függően, hogy mihez használjuk fel, lehet metéltre vágni, lapra vagy cikkekre szedni tetszés szerint. Az üveg aljára rakjuk a fele kaprot, majd rá a káposztát. Ennek a tetejére megint kaprot végül a kenyeret. A vizet körülbelül 40 fokosra melegítjük, belerakjuk a sót, majd feltöltjük az üveget. 3- 5 napig érleljük majd, ha kellően savanyú, leszedjük a kenyeret, kiszedjük a káposztát, zárható edénybe áttesszük, rászűrjük a levet és a hűtőben tároljuk.
Gluténérzékenyek kenyér helyett krumplival is készíthetik. Külön előnye, hogy úgy még a káposzta leve sem lesz zavaros.
Az alapanyag egyéb káposztás ételekhez, például paradicsomos káposzta elkészítéséhez is felhasználható.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!