Ilyen egyszerűen biztos, hogy nem tettünk el télire paradicsomot

Jó kiegészítő különféle salátákhoz, levesekhez, sült burgonyához, hús- és halételekhez. Érdemes kipróbálni!
Kapcsolódó cikkek

Itt a befőzési szezon. Ha szerencsések vagyunk, akkor már a kertünkből is szüretelhetjük a kincseket, például a paradicsomot. És ha szép és bőséges a termés, akkor érdemes télire is elmenteni belőle keveset. Ennek változatai sokak által ismert, legyen az paradicsom-ivólé vagy sűrített paradicsom vagy éppen lecsó.

A klasszikus, tartósítószer nélküli ital receptjét sokan ismerik, de néhány sorban érdemes átismételni.

Megjegyzés: a paradicsomlevet ízesíthetjük is  bazsalikommal, oregánóval, zellerrel, esetleg borssal, sóval, cukorral.

A paradicsom téliesítésének egy másik, újszerű és időtakarékos módja lehet az a módszer, amit az alábbi videóban láthatunk

Különlegessége, hogy nem paszírozzuk, turmixoljuk, pépesítjük át az összes paradicsomot, hanem csak egy részét. A másik felét egyben tesszük az üvegbe.

Felhasználható lecsóhoz, töltött paprikához, de jó kiegészítő lehet különféle salátákhoz, levesekhez, sült burgonyához, hús- és halételekhez.

Tanács: érdemes kétféle paradicsomból készíteni. Az egyik lédús, befőzőparadicsom legyen (Kecskeméti jubileum, Marmande paradicsom, Mobil, Unibac, San Marzano, Zömök, Lycopersicon vagy az Ökörszív paradicsom) , a másik, amit egyben teszünk az üvegbe, az inkább vastagabb héjú, keményebb fajta ( Afrodite, Tamarillo, Octopus F1.).

Kapcsolódó
8 tipp, ami segít a paradicsom gyorsabb érésében
Jól hasznosítható ötletek az ízes, kerti paradicsomért.