Otthon készült

Visszatér a polcokra a legendás mustár

Getty Images
Getty Images

Októberben ismét lesznek a francia áruházi polcokon dijoni mustáros üvegek – ígérték a francia termelők.

Franciaország élelmiszerboltjaiban alig kapni Burgundia fővárosának emblematikus termékét, a híres dijoni mustárt.

Háztartásonként egy üveg vásárolható

– áll a korlátozást jelző feliratok a polcokon.

A jóval az ukrajnai háború előtt jelentkező hiányt az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét. Az észak-amerikai ország, a világ elsőszámú mustármagtermesztője szállította Franciaországba a vetőmag 80 százalékát, a fennmaradó 20 százalékot teljes egészében Burgundiában termesztik.

Nagyon fontos a hazai arányt növelni, hogy szembeszállhassunk a különböző országokat sújtó éghajlati kihívásokkal

– mondta az AFP francia hírügynökségnek Luc Vandermaesen, a mustármagtermesztőket és mustárgyártókat tömörítő Burgundiai Mustárszövetség (ABM) elnöke.

A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy hírnévnek örvend. A rovarkárok – amelyet a már betiltott vegyszerekkel nem lehetett felszámolni -elszaporodása azonban harmadára 12 ezer tonnáról 4000-recsökkentette a termést 2017 és 2021 között, holott az ágazat szükséglete 16 ezer tonna.

Júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet. A termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát.

A felhívás meghallgatásra talált, a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt – mondta el Jérome Gervais, a Cote d’Or mezőgazdasági kamara mustárszakértője.

A polcokon tehát már októberben ott lesz a mustár, hála az idei burgundiai termésnek, majd 2023 elején teljesen megszűnik a hiány – mondta Luc Vandermaesen.

Kapcsolódó
Viszlát, tartósító: így készíts mustárt házilag
Egyszerű recept, egyedi íz, igazi gasztroélmény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik