Otthon készült

Így készül a mennyei ízvilágú, isteni hecsedli

Kis Anna Maria
Kis Anna Maria
Igazi vitaminbomba a csipkebogyó lekvár.

A csipkebogyóban van a legtöbb C-vitamin a zöldségek és gyümölcsök közül, ez köztudomású. Nem véletlen tehát, hogy a kora őszi időszakban sokan igyekeznek összegyűjteni ebből az értékes gyógynövényből, amennyit csak tudnak, hogy aztán a megfázásos időszakban fogyaszthassák a forró, gyógyító italt belőle, ami támogatja az immunrendszert, védi a szívet és jót tesz a gyomornak is.

Mi most egy másik tökéletes felhasználási módot szeretnénk megmutatni. Akinek van kedve, tea helyett lekvárt, vagy népi nevén hecsedlit is készíthet csipkebogyóból. Bár ebben az esetben a C-vitamin tartalma eltűnik, a többi beltartalma miatt még így is finom vitaminbomba.

A receptet Kis Anna Mariannak köszönjük.

A csipkebogyót leszedése után kiterítjük, és még egy hétig úgy hagyjuk, közben megtisztítjuk a szeméttől. Az egy hét után jól átmossuk, és egy nagy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy négy ujjnyival ellepje, majd lassú tűzön addig főzzük, míg jó puha nem lesz. Másnapig hagyjuk kihűlni.

A megfőtt és kihűlt bogyót ledaráljuk, majd egy nagy szűrőn átpasszírozzuk, úgy, hogy csak a magja maradjon. Néha egy kicsi vizet lehet hozzá adni, úgy könnyebb vele dolgozni. (A passzírozáshoz mindenképpen érdemes vastag gumikesztyűt használni.)

Galéria
Kis Anna Maria

A csipkebogyó belsejében egészen apró, szőrök találhatók. Hogy ezekből egészen biztosan ne maradjon a lekvárban, a már átpasszírozott, magmentes pépet egy sűrű fátyolszitán vagy nagyon sűrű lisztszitán még egyszer átpasszírozzuk. Itt is igényel egy kicsi vizet, hogy könnyebben dolgozzunk.

Kis Anna Maria

Ha az átpasszírozással készen vagyunk, megmérjük, hány liter, megint feltesszük főzni, és lefőzzük a felesleges vizet róla. Az a lényeg, hogy nagyon sűrű legyen.

Miután jó sűrű lett, hozzáadunk literenként 500 gramm cukrot, majd felforraljuk. Forrástól számítva még 20-30 percet főzzük.

Egy kistányéron teszteljük a sűrűséget – a lekvár akkor jó, ha kihűlve elég sűrű. A végén még kerül bele egy kis kanál citromsó (bioboltokban kapható), hogy a színe egy kicsit világosabb legyen. Tartósítószert 10 literhez 10 grammot teszünk bele.

Amikor a lekvár elkészült, üvegekbe töltjük, de egy napig nem zárjuk le. Meg kell várni, míg a teteje bebőrösödik Ezután már lezárható.

Könnyítés, ha a csipkebogyót kevés vízben kuktában főzzük, utána maggal együtt turmixoljuk. Így is kell egyszer passzírozni, hogy szép sima és ,,szőr” mentes legyen.

Jó étvágyat kívánunk!

Kis Anna Maria
Kapcsolódó
Gyógynövények, melyeket ősszel érdemes begyűjteni
Nyáron a gyógynövények szerelmesei a virágokat kutatják fel és gyűjtik össze, ősszel a bogyók, magok és a gyökérzet az, ami begyűjtésre vár.
Olvasói sztorik