A dráguló tojásárak mellett ma már egyre inkább meg kell gondolni, mit, mennyi tojással készítünk el. Szerencsére tojás nélkül is lehet finom pékárut készíteni, ha észben tartunk néhány dolgot, írja a martastewart.com.
Miért használunk tojást a sütéshez?
Ami a sütést illeti, a tojásnak számos fontos funkciója van. Jó mennyiségű zsírt kínál, ami elengedhetetlen a kiváló ízhez és állaghoz. Fehérjét is tartalmaz, amely szerkezetet ad a kész terméknek. A tojásnak a sült termék stabilizálásában is szerepe van, valamint kötőanyagként, kelesztőként és nedvességforrásként is szolgál, így biztosítva, hogy a finomságok jól nézzenek ki és ízük legyen.
Mit használhatunk helyette a sütésnél?
Ennél a cserénél használjunk tojásonként ¼ csésze pépesített érett banánt. Vegyük figyelembe, hogy az érett banán több cukrot és nedvességet tartalmaz, ezért figyelembe kell venni a receptben szereplő egyéb édesítőszerek és folyadékok mennyiségét, és akár csökkenteni azokat. A banán a tojás funkciójának átvétele mellett ízt ad a terméknek, ezért meg kell győződni arról, hogy a banán íze illik-e a recepthez, amit készítünk. Ideális lehet a csere muffinokhoz , süteményekhez, gyors kenyerekhez és palacsintához.
Amellett, hogy pékáruknak szezonális hatást ad, a sütőtökpüré kiválóan alkalmas a tojás helyettesítésére. Minden tojás helyett használjunk ¼ csésze sütőtökpürét. Különösen jól működik olyan receptekben, amikben olyan összetevők vannak, mint a például fahéj, karamell és alma.
Az almaszósz esetében is tojások helyett ¼ csésze szószt kell használni. A legjobb, ha cukrozatlan almaszószt használunk. Ha csak édesített almaszósz van kéznél, jobb csökkenteni a cukor mennyiségét a receptben, hogy elkerüljük a tú édes finomságokat. Figyelni kell arra, hogy az almaszósz sűrűbbé teszi a receptet, de további ½ teáskanál sütőpor hozzáadásával könnyebbé válik a textúra. Ezenkívül az almaszósznak is van íze, ami megjelenik a süti ízében, ezért csak olyan receptekben használjuk ezt a cserét, ahol az alma kiegészíti a többi összetevőt. Tökéletes például áfonyás muffinban, banános kenyérben vagy cupcake -ben .
Ebből a tojáspótlóból is ¼ csészét használjunk tojásonként. A recepttől függően a joghurt extra nedvessé, sőt ragacsossá teheti a pékárut, ez van, amikor ideális, máskor nem. A tehéntejes joghurt kiválóan alkalmas a finomságok fehérjetartalmának növelésére is. Az, akinek kerülni kell a tejtermékeket, használhat sűrű, görög növényi joghurtokat is. A legtöbb más nem tejtermékes joghurt túl híg lehet ahhoz, hogy a tojást helyettesítse a sütés során, ezt tartsuk ezt szem előtt.