Otthon készült

Ez a világ legjobb sajtja 2022-ben

42 országból 4434 sajtot bíráltak el az eredetileg Ukrajnába tervezett, de a háború miatt végül az Egyesült Királyságban megrendezett sajtvilágbajnokságon, ahol a CNN tudósítása szerint 250 nemzetközileg is elismert zsűritag illatozta, kóstolta és vizsgálgatta végig az összes nevezett terméket, hogy a végén kihirdessék, melyik a legjobb.

Az ítészek előbb „98 szuper arany” minősítésű sajtot választottak meg, majd ezekből került ki a döntő 16-os mezőnye. Az eredményhirdetésen pedig bejelentették: 2022-ben a világ legjobbja egy gruyére típusú svájci sajt a Vorderfultigen manufaktúra jóvoltából.

Az értékelésben kiemelték, egy kemény sajtról van szó, ami elolvad a nyelven, ízében pedig egyértelműen felfedezhetők különböző gyógynövények és gyümölcsök jegyei.

Facebook

A gruyére egyébként az ellenőrzött eredetmegjelöléssel ellátott sajtok közé tartozik, amit alig 200 sajtüzemben és valamivel több mint 50 alpesi tanyán gyártanak.

A második helyen egy olasz gorgonzola zárt, a dobogó harmadik helyére pedig a holland De Fryske sajtkészítő műhely Álde Fryske fantázianevű sajtja fért oda.

Kapcsolódó
Casu marzu: „a világ legveszélyesebb sajtja”
Szardínián a lárvafertőzött sajtkülönlegesség a helyi kultúra része.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik