Otthon készült

Ötven éve ennyibe került egy sima lángos

egyszerűgyorsreceptek.hu
egyszerűgyorsreceptek.hu
Egészen hihetetlennek tűnik a mai árakhoz viszonyítva.

A lángos a magyar konyha specialitása, örök kedvenc, a nyár például nem is nyár a klasszikus lángos nélkül. Ha igazán jó lángost szeretne enni az ember, akkor egész évben irány a piaci lángossütő, nyáron pedig a strand.

A külföldiek által is kedvelt finomság nem csupán örök kedvenc, hanem örök téma is – elsősorban az ára miatt. A nyári strandszezon előtt már évek óta kezdődik a találgatás az egekbe szökő lángos árakról, melyekből az alapanyagárak emelkedése miatt természetszerűen az következik, hogy évről évre drágább lesz.

A Csodálatos Balaton 2022 júniusában még lángostérképet is készített a balatoni lángos árakról. Egy sima lángos 700-1000 forintot kóstált, az extrákkal “felszerelt tésztáért pedig akár 2800 forintot is elkértek.

Az ember hajlamos ilyenkor a múltban kalandozni, s ha van segítsége, akkor megnézni, hogy évtizedekkel ezelőtt hogy is volt ez? A Fortepan segítségével mindezt megtehettük, amikor a fotók között böngészve két érdekes felvételt találtunk.

Az egyik kép 1965-ben készült, melyen jól látható, hogy akkoriban 1 forintért adtak egy lángost.

fortepan/bauer sándor

A másik fotó 1972-ben, tehát éppen 50 éve örökítette meg azt, amikor 1 forint 30 fillérért kínálták a sima lángost.

fortepan/kotnyek antal

Messzemenő következtetést azonban nem érdemes levonni, hiszen fél évszázad alatt nagyot változott a világ, olcsóbb semmi sem lett, és valljuk meg, nem is számíthatunk arra, hogy az lesz.

Kapcsolódó
Így készíts házilag tökéletes lángost
Kívül ropog, belül puha és nem olajos.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik