Ha az őszi hidegben megérezzük az utcán a gesztenyesütés jellegzetes illatát, igazán nehéz megállni, hogy ne vegyünk egy zacskóval belőle. De a gesztenyepüréből készült süteményeket is kevesen utasítják vissza. Most ezekhez mutatunk három ínycsiklandó receptet.
- E-vitamintartalma igen magas, mely miatt antioxidáns hatású.
- B1-, B2-, valamint a B6-vitamin tartalma szintén jelentős.
- C-vitamintartalma a málnához és a ribizlihez hasonló mértékűen magas.
- 100g-ban 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort, 0,2 mg rezet, 1,2 mg vasat, 48 mg magnéziumot tartalmaz.
- Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.
- Az ún. élelmirost hányada jelentős. Élettani hatásuk szerteágazó: csökkenti az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
- Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket.
Azt azonban vegyük figyelembe, hogy a gesztenyepürék sok esetben nem csak gesztenyéből készülnek, olvassuk el az összetételét, ha az egészségesebb változatot szeretnénk választani.
Három ínycsiklandó gesztenyés desszert
Gesztenyés brownie
Hozzávalók
- 20 dkg étcsokoládé
- 25 dkg vaj
- 25 dkg barna cukor
- 4 tojás
- 1 tk instant kávé
- 1 tk vaníliakivonat
- 10 dkg gesztenyemassza
- 20 dkg liszt
- 2 ek kakaópor
- 1 csipet só
- fél tk sütőpor
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra.
Vajazzunk ki egy 22×22 cm-es jénait vagy sütőformát.
Az étcsokoládét daraboljuk össze, a vajat vágjuk kisebb kockákra, majd vízgőz felett melegítsük őket össze egy kis tálban, közben folyamatosan kevergessük. Ha a csoki és a vaj is elolvadt, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.
A barna cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá az instant kávét és a vaníliakivonatot is. Keverjük bele az olvasztott csokit és a gesztenyemasszát is, robotgéppel alaposan dolgozzuk őket össze.
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük bele a sütőport, a sót és a kakaót. Kisebb adagokban, fokozatosan adjuk a csokis-tojásos keverékhez, alaposan keverjük el benne.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd kb. 40-50 percig süssük. Ha a közepe még picit lágy, akkor pont jó.
A formában hagyjuk kihűlni, majd szeletelve kínáljuk.
Gesztenyés-csokis korongok
Hozzávalók
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 16 dkg gesztenyemassza (cukrozott)
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
- 10 dkg méz
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
Elkészítés
A zabpelyhet ledaráljuk (ne legyen túl finom).
Összekeverjük a tönköly liszttel, hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát és a durvára vágott csokoládét.
A gesztenyemasszát a vajjal, tojással, mézzel összedolgozzuk, majd a száraz anyagokkal összekeverjük.
Elég lágy tésztát kapunk, amit hűvös helyen kb. 1 órát pihentetünk.
A munkafelületet és a nyújtófát is meglisztezzük. A tésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk és kekszkiszúróval vagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és sütőpapírral bélelt tepsiben a kekszeket aranyszínűre sütjük (kb. 7 perc alatt). Forrón nagyon puhák, hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Gesztenyés tiramisu
Hozzávalók
- 4 db tojássárgája
- 4 ek cukor
- 20 dkg gesztenyepüré
- 35 dkg mascarpone
- fél citrom héja
- 2,5 dl kávé
- 1,25 dl rum
- 2 csomag babapiskóta
Elkészítés
A tojássárgáját a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a gesztenyepürét és a mascarponét, majd a reszelt citromhéjat.
A kávét és a rumot összekeverjük, majd a babapiskótákat egyenként belemártjuk és a masszával rétegeket képezve tálba helyezzük.
A gesztenyés tiramisut hideg helyen állni hagyjuk, majd fogyasztás előtt megszórjuk kakaóval.