Halloween lecsengett, de még hetekig eltart a sütötökszezon. Ebben az évszakban izgalmasabbnál izgalmasabb sütőtökös ételekkel könnyedén feldobhatjuk házi gasztronómiai kínálatunkat. Nemcsak a sós ízek kedvelőinek kedveskedhetünk a tökkel, bár egy illatos sütőtök krémleves szalonnapörccel, pirított tökmaggal vagy kenyérkockával kiváló fogás az asztalon. Az kétségtelen, hogy a sütőtök darabokat az édesszájúak akácmézzel megcsorgatva fogyasztják.
A tökrajongóknak a tepsiben sült tök és a muffin mellett újabb meglepetéssel is szolgálhatunk: a sütőtökös keksz szalámi és a sütőtökös-diós fahéjas kalács eszményi csemege lehet az egész családnak. A darált keksszel és tökpürével megbolondított kókuszos rudat egyszerűen elkészíthetjük, a különleges tökös kalács megalkotása viszont már több gyakorlatot igényel.
Sütőtökös keksz szalámi
Hozzávalók:
30 dkg sült sütőtök nagyobb méretű, tömörebb húsú tökből, hogy ne legyen túl nedves
30 dkg darált háztartási keksz, ízlés szerint
2-3 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt fahéj
kókuszreszelék (hempergetéshez)
Elkészítése:
A mosott tök belsejét kiszedjük és előmelegített sütőben barnára sütjük. Miután kivettük a sütőből és kihűlt, pürésítjük. Összekeverjük a darált keksszel, akkor jó az állaga, ha szilárdabb. A masszát fahéjjal és mézzel ízesítjük. A masszából rudat formálunk, fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük. Másnap, miután megszilárdult, levesszük az alufóliát és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Szeletekre vágva tálaljuk.
Sütőtökös-diós-fahéjas kalács
A sütőtökös-diós-fahéjas kalács elkészítése bonyolultabb, mint a keksz szalámié.
Hozzávalók:
A tésztához:
320 g finomliszt
40 ml tej
1 nagyobb méretű tojás
75 g puha vaj
fél evőkanál instant élesztő, vagy 25 gramm friss élesztő
100 g sütőtökpüré
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
A töltelékhez:
80 gramm vaj
1 teáskanál őrölt fahéj
130 gramm nádcukor
120 gramm durvára vágott dió
1 teáskanál őrölt fahéj
egy tojás a kalács kenéséhez
Elkészítése:
Keverjük össze a tojást, a tejet, és a sütőtökpürét. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. A puha vajat kisebb kockákban hozzáadjuk a tésztához. Rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha ragadós a tészta, adjunk még hozzá egy kis lisztet. Ezután hagyjuk duplájára kelni egy letakart edényben.
Miután megkelt a tészta, kb 30-szor 40 centiméteres téglalappá nyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük és a cukorral elkevert fahéjjal egyenletesen megszórjuk. Végül darált dióval borítjuk. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, és a tekercset hosszában félbevágjuk. Összetekerve kalácsot formázunk belőle, és a tojással vékonyan megkenjük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy cserépedényben 180 fokra előmelegített sütőben, kb 30 perc alatt készre sütjük. Ha a gőzben sütést tartjuk szem előtt, akkor jobb cserépedényben elkészíteni. A sütés végén, vigyázva, hogy ne égjen meg a kalács teteje, fedő nélkül 10 percig még süssük a finomságot.
Jó tanács: Mindkét tökös ételből érdemes mindjárt két-két darabot készíteni, mert tapasztalat, hogy az édesszájúak rövid idő alatt bepuszilják.
fotók: Tóth A. Péter