Friss, ropogós hír következik: a francia életmód egyik legízletesebb jellegzetessége, a francia bagett mostantól védett státuszt élvez, miután felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeit sorakoztató listájára, írja a CNN.
A francia bagett az UNESCO tájékoztatása szerint ezzel egy elég elit csoportba került be, szellemi kulturális örökség ugyanis a nápolyi pizza készítése, a belga sörkultúra, a mediterrán diéta és az arab kávé is
A francia pékségek egyébként világszerte híresek finomságaikról, de a bagett mégis a legmeghatározóbb mind közül. Mindössze négy alapanyag szükséges hozzá (liszt, víz, só és élesztő vagy kovász), ezt a francia kormány 1993-ban törvényben rögzítette. A tészta erjesztésének 15-20 óráig kell tartania 4-6 Celsius-fokos hőmérsékleten, és helyben sütöttnek kell lennie, hogy így lehessen hivatalosan is nevezni.
A kérelmet benyújtó Francia Pékszövetség korábban azt közölte,
a tradicionális bagett elkészítésének egyetlen titka sincsen. Kell hozzá idő, liszt adalékok nélkül, és tudni kell a sütés helyes módját
Franciaországban az elmúlt két évtizedben jelentősen visszaesett a kenyérfogyasztás: míg 2003-ban fejenként 143 grammot fogyasztottak belőle naponta az emberek, ez a szám 2016-ra 103 grammra csökkent, amit a szakértők a kézműves családi pékségek tömeges bezárásával indokolnak.