Otthon készült

Indiánsátorral védhetjük meg növényeinket a fagyoktól

Facebook / Harcz Endre - kertészet, különleges növények
Facebook / Harcz Endre - kertészet, különleges növények
A "be kell takarni a növényt" hiedelem onnan származhat, hogy mi emberek a földről fázunk fel. A föld hideg, de a növényeknek nincsen szükségük télikabátra.

Füge, datolyaszilva, gránátalma és selyemmirtusz szakszerű téli takarásáról osztott meg tudnivalókat bejegyzésében Harcz Endre. Korábban már írtunk a Becsehelyen élő kertészről aki szerint nem szabad túl korán megkezdeni a déli gyümölcsök takarását. Úgy véli, jobb, ha minél kevesebb időt tölt egy-egy kényesebb növény betekerve.

Harcz Endre rossz megoldásnak tartja, ha a takarásoknál a növényt körbetekerjük egy dróthálóval, majd azt teletömködjük levelekkel, szénával, szalmával. Mivel a növény nem termel hőt, hiába “öltöztetjük fel”, nem zárunk a takarás alá hőt, így maga a szigetelés csupán csekély védelmet nyújt.

Facebook / Harcz Endre – kertészet, különleges növények

Harcz Endre szerint a legjobb, ha egy indiánsátrat (kúpos formájú vázat) készítünk:

  • A váz lábait rögzíteni kell a talajban, mert egy nagyobb szél el tudja mozdítani a takarást. A takarás vázának akár egy nagyobb hordó is megteszi, de fából, lécekből, vagy fém elemekből is készíthetjük.
  • A vázat le kell takarni valamilyen hőszigetelő anyaggal. Takarókkal, plédekkel, paplannal, lepedőkkel, akár hungarocell táblákkal, kőzetgyapottal, széna vagy szalmabálákkal, ezek ugyanis megfogják a talaj hőjét.
  • Kívülre kell egy (lehetőleg világos, fehér vagy szürke) fólia takarás. Amennyiben széna vagy szalmabálával dolgozunk, a takarás belsejében hagyni kell egy üreget.
  • Egy ősrégi módszer, hogy kukoricaszárral rakják körbe a növényt. Ez akkor eredményes, ha elég sűrűn és elég vastagon körbe van rakva a növény kukoricaszárral.
Facebook / harcz Endre – kertészet, különleges növények

A fiatalember szerint a füge is bírja a hideget, akár mínusz 13-14 fokig, a kaki (datolya) szilva, a gránátalma, a selyemmirtusz átlagosan -16 fokig, ezért elég lehet csupán ezekre a leghidegebb éjszakákra elkészíteni a takarásukat.

Nem árt tudni, hogy a takarás nem csak a növénynek, hanem a pockoknak, egereknek is kellemes hely. A kártevők a védett részeket megrághatják, ezért ellenük védekezni kell.

Mivel az örökzöld magnóliának télen is fényre van szüksége, ezért nem szabad hosszabb ideig betakarni. A füge esetében sokat segíthet, ha a földhöz közeli ágakat lefektetjük a földre és betakarjuk földdel. A talajhőnek köszönhetően ezek az ágak a föld alatt nem fagynak el, és egy keményebb tél után szinte biztos, hogy termést hozhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a takarást nem szabad sokáig a növényeken hagyni, amint enyhülni kezd az idő érdemes kitakarni a töveket.

Kapcsolódó
Mi a teendő, ha kertünkben zöld marad a füge?
Több módszert is kipróbálhatunk.
Olvasói sztorik