Otthon készült

Így válasszunk halat a karácsonyi vacsorához

Unsplash
Unsplash
A legtöbb család ünnepi asztalán valamilyen formában hal is lesz a menüben, akkor is, ha az év többi részében ritkán esznek ilyen húsfélét. Ennek egyik oka sokszor az ára, de ha halat választunk karácsonyra, az árcímkén kívül egyéb szempontokra is figyeljünk!

Dr. Horváth Ákos tanszékvezető és Dr. Csorbai Balázs tudományos munkatárs, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének oktatói foglalták össze a Haszon-nak, hogyan válasszunk halat.

  • Ha fagyasztott halat veszünk, akkor azt nézzük meg, hogy a húsa fehér vagy rózsaszín legyen és ne takarja sok jég.
  • Jégen tárolt halnál a kopoltyú mélyvörös vagy piros színe a frissesség jele. Továbbá a testnek nedvesnek, csúszósnak kell lennie, ha száraz vagy ragacsos, azt hagyjuk ott. Ha az állat szeme homályos, hályogosnak tűnik, akkor ne vegyük meg.
  • Az élő halnál sérülésektől, torzulásuktól mentes egyedet érdemes választani.
  • A hal származási helye is fontos szempont. A tenyésztésből érkező hal biztonságosabb, mert a természetes vizekben élő hallal esetleg bejuthat a szervezetünkbe az élőhelyéről származó szennyeződés.
  • A magyar gazdaságokból érkező halak élete a konyhaasztalig egyszerűen nyomon követhető. Általában a külföldi akvakultúrából származó halak sem problémásak, mert csak ellenőrzött termékeket árulhatnak a boltok, de a hosszú szállítási idő mindig plusz rizikót jelenthet.
Kapcsolódó
Kevés a hal, 30 százalékos lehet a drágulás
A Dunántúl egyes részein akár 40 százalékkal is kevesebb lesz a hal a tavalyinál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik