A házi hot-dog alapanyaga két nagyon egyszerű összetevő: jó minőségű virsli és egy szépen megkelt tésztamassza. Aki készített már egyszerű, házi kenyeret, pizzát, annak gyerekjáték a hot-dog is, ugyanis a mi lakásmenzánkon egyszerű kenyértészta az alapja ennek az ételnek.
Van még egy változat, amikor kalácstésztát készítünk, és kicsit elméretezem a mennyiséget… na, akkor ebből készítek töltött bucikat, volt már sajtos, kolbászos és virslis is.
De most maradjunk a hagyományosnál, amit a cikk kedvéért kissé felturbózok sajttal és természetesen kerül bele mustár és ketchup is.
Házi sajtos hot-dog
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- 20 gramm élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 2 teáskanál só
- csipet cukor
- 2-2,5 deci víz
- virsli
- 15 dekagram reszelt sajt
- kecsap
- mustár
Elkészítés:
Először a tészta. A saját vulkántechnológiámmal futtatom fel az élesztőt a liszt közepébe vájt lyukban, megy köré só, olaj és 8-10 perc után már lehet is keverni a liszt minőségétől függően 2-2,5 deci vízzel. Én mindenig kézzel dolgozom, itt érzem, hogy kell-e még bele víz vagy nem. Mikor szépen elválik már a tészta gyúrás közben a keverőtál falától, akkor gyúrom még 5 percet, hogy a felülete sima legyen, majd gombóccá formázom, letakarom és kelesztem 1-1,5 órát.
Mikor megkelt a tészta, a munkaasztalra teszem és nagyjából igyekszem tartani a négyzet alakot, úgy nyújtom egészen vékonyra, hogy 6 egyenlő részre vághassam. Az így kapott négyzetekre teszem a virsliket hagyva helyet a feltekerésnek (lásd a képen). A virsli oldalára kenem a mustárt, a ketchupot és megszórom sajttal.
Ezután jön a kissé odafigyelős, gyakorlós művelet. A virslihez közelebbi tésztarészt fogjuk meg, kissé kinyújtjuk és óvatosan a virsli felett áthajtjuk, a tészta másik felére és az ujjunkkal jól összenyomkodjuk. A felesleges tésztát levágjuk, nálam abból készült két zsömle.
Kissé meggörgetem, megnyomkodom, majd a tespire helyezem és ekkor gyújtom be a sütőt, hogy a tepsin még kicsit tudjon kelni a tészta. Itt jön egy trükk. Én megkenem szódabikarbónás vízzel, ettől sültebb színű lesz a felülete, majdnem, mintha tojással kentem volna. Mikor a katlan elérte a 200 fokot 30 percet sütöm és el is készül.
Elvileg egész langyosra kellene hűlnie, de a gyerekeim még forrón nekiálltak lassan majszolgatva… nem bírták ki.