Otthon készült

5 különleges hot-dog töltelék, ami nem hús

A csak és kizárólag növényi táplálékon élők is fogyaszthatják ezeket.

A hot-dog egy igen érdekes „jószág”. Mondhatnánk, hogy egy adag ismeretlen és egy adag szintetikus összetevő kombinációja, de nem mondjuk. Ez amúgy sem zavar sokunkat, hiszen világszerte elképesztő mennyiséget eszünk belőle.

A hot-dog készítők nem igazán gondolnak a vegetáriánusokra. Egy lehetséges opció talán a szójából és más hús helyettesítőből készült „virsli”, ám legyünk őszinték, ízre ezek nagyon messze állnak húsos társuktól, és ráadásul azt sem tudni gyakran, miből készülnek.

Ám ha nem ragaszkodunk pontosan ugyanahhoz az ízvilághoz, akkor igen is van más lehetőség! A most következő ötletek nem is szeretnének versenyezni az eredeti hot-doggal, inkább arra mutatnak rá, mennyi mindent beletehet az ember egy hot-dog kiflibe, ha egy kicsit szabadjára ereszti a fantáziáját, írja a Treehugger.

Pácolt répa

Elsőre furán hangzik? Talán még másodikra is… Kinézetre teljesen olyan, mint „valódi” megfelelője, az íze pedig még finomabb. A titok a jó pác, valamint az, hogy sütéskor a répa átveszi az ízeket, miközben lágy és ropogós marad. A pácnak szinte bármi jó, a szójaszósztól a szezámolajon át a füstölt paprikáig.

Grillezett avokádó

Ez sem éppen mindennapi, ugye? Amíg nem próbálod ki, el sem tudod képzelni, miféle új ízvilágot jelent egy jó füstölt, grillezett avokádó és hot-dog kifli „házassága”. Le a konvenciókkal, elő az új ízekkel! Ehhez felezzünk meg egy avokádót, szedjük ki a belsejét, rá egy kis citrom vagy lime lé, valamint olivaolaj, aztán grillezzük 3 percig. Vegyük le a grillről, a feleket ismét felezzük meg, távolítsuk el a külsejét – só és bors ízlés szerint – és mehet a kiflibe. Savanyúsággal, káposztasalátával is remek, ahogyan ketchuppal-hagymával, mustárral is.

Japán miso szószos padlizsán

Sokaknak talán már ismerős ez az étlapokon gyakran előforduló japán étel. Bár a roston sült padlizsán nem adja vissza az eredeti hot-dog „érzést”, a padlizsán már önmagában is ízletes, a miso szósz pedig még tovább fokozza az élményt. Nem biztos, hogy ehhez a ketchup a legjobb választás, érdemes inkább majonézzel vagy ázsia káposztasalátával „megtámogatni”.

Portobello gomba száraz pácban

Ez a gomba alapesetben is remekül használható a hús kiváltására. Érdemes egy kis száraz páccal feldobni grillezés előtt, ezáltal különleges ízeket kaphatunk. Távolítsuk el a gomba törzsét, szeleteljük fel a kalapot virsli méretűekre, végül forgassuk meg őket egy kis olivolajban. Válasszunk fűszereket ízlésünk szerint, az előkészített gombaszeleteket grillezzük 6-8 percig úgy, hogy párszor átforgatjuk őket. Roston sütve is kiváló.

Banán-dog

Ennél az ínyencségnél valóban jobb, ha elfelejtjük a mustárt és a ketchupot – hacsak nem vagyunk különösen fogékonyak az extrém ízekre… Viszont ha szeretnénk meglepni gyermekünket, kedveskedhetünk neki egy hot-dog kiflibe pakolt banánnal, amit megkenünk némi mogyoróvajjal és/vagy mézzel. Itt tényleg csak a fantáziánk szabhat határt: lehet bele rakni szeletelt mandulát, kakaóbab darabkákat, nutellát, epret, karamellt, mazsolát, kókuszpelyhet is. Kísérletezzünk bátran!

Fordította: Gulyis Csaba – Kiemelt kép: High Carb Hannah/YouTube

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik