Otthon készült

Ízletes ételek készülhetnek téli zöldségekből is

pixabay.com
pixabay.com
Egy kis praktikával télen is remek ízeket kaphatunk.

Gyakran tapasztalhatjuk, hogy télen sokkal kevesebb zöldség szerezhető be, s ezek íze is elmarad a friss zöldségek ízétől. Mégsem kell bosszankodni, ezekből is főzhetünk ízletes, laktató és házias fogásokat, ha bevetünk néhány konyhai praktikát.

A nosalty.hu segítségével összeszedtük ezeket

Használjuk együtt a zöldségeket

Ha már a répa, krumpli vagy káposzta önmagában nem túl izgalmas, dobjuk őket együtt a fazékba, ha például levest, ragut vagy egyszerű köretet készítünk. Ha különlegesebb ízre vágyunk mondjuk egy köretnél, bónuszként néhány téli gyümölcsöt is bevethetünk.

Érdemes keverni a textúrákat

Annak ellenére, hogy a fenti vegyítésekből az ízeket izgalmassá varázsolhatjuk, az állag továbbra is egysíkú marad. Mivel a gyökérzöldségek nagyrészt ugyanolyan pépesre főnek, kizárólagos használatukkal egyhangú és egysíkú texturális világot alkotunk.

Dobjuk fel a textúrát keményebb állagú zöldségek – krumplik, répák, céklák, káposztafélék, hüvelyesek és gabonák – hozzáadásával.

pixabay.com

Használjunk más konyhai módszereket főzés helyett

Egyes téli zöldségeknél sokkal erőteljesebb, karakteresebb ízt kaphatunk, ha nem főzzük, hanem más konyhai módszerrel hasznosítjuk őket. A káposztaféléknek például nagyon jól áll a magas hőfokon végzett pirítás, a gyökérzöldségek pedig tepsin, fűszeresen sütve és karamellizálva teljesen új arcukat mutatják.

Fűszerezzünk határozottan

A téli alapanyagok önmagukban nem túl karakteres ízűek, ezért ilyenkor kicsit több fűszert érdemes használni. A száraz ízesítőkön túl bevethetjük citrusok héját és levét, használhatunk ecetet és olyan aromabombákat, mint a gyömbér, fokhagyma vagy chili.

Kapcsolódó
Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket ne tegyük a hűtőbe
A hagyma és a burgonya például a hűvöset szereti, de a hűtő párás mikroklímája nem kedvez egyiknek sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik