3 kihagyhatatlan banános sütemény

Készítsd el mindegyiket!

A banán kiváló napközbeni gyors étel, melyet a gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztanak. Éppen ezért sok család gyümölcskosarában „alapfelszereltség”. Ha mégsem fogyna el időben vagy egyszerűen csak valamilyen finom, „szaftos” édességre vágynánk, készítsünk belőlük süteményt!

Pexels

Miért jó banánt enni?

  1. Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.
  2. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.
  3. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.
  4. Káliumtartalma a csontjainkat is védi.
  5. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
  6. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
  7. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.
  8. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
  9. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
  10. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.
  11. A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást.
  12. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást.
  13. A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
  14. A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
  15. Végül pedig a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.

De legyünk őszinték, a banánt azért esszük, mert finom!

Íme 3 kihagyhatatlan banános édesség, érdemes mindegyiket végigkóstolni!

Pexels

Banánkenyér

Hozzávalók

A tetejére

Elkészítés

Összekeverjük a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport.

Egy másik tálban nyomkodjuk össze villával a banánokat, adjuk hozzá a fahéjat és a tejet. Keverjük össze alaposan.

Egy harmadik tálban keverjük ki a vajat a cukorral habosra. Majd adjuk hozzá egyenkét a tojásokat és azokkal is keverjük el.

A vajas masszához adjuk hozzá a banánpépet, majd az egészet adjuk hozzá a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal keverjük homogén masszává.

Adjuk hozzá a csokicseppeket és a durvára vágott pekándiót.

Vajazzuk ki egy dobozformát és öntsük bele a tésztát.

Pucoljuk meg és hosszában vágjuk ketté a sütemény tetejére szánt banánokat és a domború felüket mártsuk lisztbe, hogy sülés közben ne süllyedjenek le a tészta aljára.

A vágott felükkel felfelé helyezzük őket a banánkenyér tetejére.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük meg a banánkenyeret. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha túlságosan sülni kezdene a teteje, takarjuk le alufóliával.

Pexels

Banángolyó

Hozzávalók

Elkészítés

A banánokat összenyomjuk villával, a többi hozzávalót hozzáadjuk és gombócokat formázunk belőle, ezeket kókuszreszelékbe (vagy akár tortadarába) forgatjuk.

Pexels

Banános sajttorta

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához

Tésztához:

Krémhez:

Elkészítés

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tortaforma aljába egy pont akkora méretű sütőpapírt szabunk és beletesszük. A tortaformát 3-4 réteg alufóliával alulról (tehát az alját és az oldalát) bebugyoláljuk, ez fogja megakadályozni, hogy a víz befolyjon.

Egy magasabb peremű tepsibe 1,5 l forró vizet öntünk.

A kekszet aprítógépben morzsásra aprítjuk, a vajat és a cukrot is hozzáadjuk és finomra őröljük. Belenyomkodjuk egyenletesen a tortaforma aljába.

A krém hozzávalóit botmixerrel krémesítjük. A kekszes tortaalap tetejére öntjük a híg folyadékot.

A vizes tepsibe állítjuk és 45-50 perc alatt megsütjük. A végére remegős lesz a teteje, ekkor jó.

A sütőben, zárt ajtónál hagyjuk kihűlni, így valószínűbb, hogy nem reped meg a teteje.

Pexels

Kapcsolódó
Váratlan időpontban virágzott ki a a zalai banánfa
A három éves fa először virágzott.