3 kihagyhatatlan sárgarépás recept a levestől a desszertig

Egészséges, viszonylag olcsó, jól tárolható, könnyen és sokrétűen felhasználható. Együnk sárgarépát!

A répa a zellerfélék családjába tartozó évelő növény, melyet a jelentős vitaminforrásként szolgáló narancssárga színű gyökeréért termesztünk.

Nem mindig volt meg ez a jellegzetes színe, régen citromsárga vagy fehéres gyökerei voltak, csak a XVIII. században, Hollandiában alakult ki a ma is ismert színe. Manapság kezdik el újra felfedezni a sárgarépák ősi változatait, melynek színei akár sárgák, lilásabbak, pirosasabbak, és fehérebbek is lehetnek. A mostani nemesített répatest a korábbi vadhoz képest jóval nagyobb, ízletesebb és kevésbé fásodik.

Fogyaszthatjuk nyersen, reszelve salátákban, főzve levesben, főzelékben, párolva köretként, lehet belőle ivólé és édes desszert, sütemény is.

A hagyomány úgy tartja, hogy a répa „kedvességet, szerethetőséget kölcsönöz a fogyasztójának”. Gyerekkorunkban pedig sokan hallhattuk, hogy a répától fogunk megtanulni fütyülni, ami a szüleinknek egy „megdönthetetlen” érve volt a répafogyasztás mellett. Ezek ugyan kevésbé bizonyíthatók, de vannak pozitív hatások, melyek tudományosan is igazoltak.

Fogyasszunk minél több sárgarépát, ehhez mutatunk 3 szuper receptet.

Unsplash/Pexels

Narancsos-gyömbéres sárgarépa krémleves

Hozzávalók

Elkészítés

A sárgarépákat megmossuk, meghámozzuk, majd felkockázzuk.

Az olajat egy 2 literes edényben a vajjal összeolvasztjuk, majd a mézet hozzáadjuk és folyamatosan kevergetve habzásig karamellizáljuk. Ekkor hozzáadjuk a lereszelt gyömbért és a narancs héját.

Picit átforgatjuk, aztán a felaprított répát adjuk az alaphoz, amire rácsorgatjuk a narancs levét.

Fedő alatt 20-25 perc alatt puhára pároljuk.

Ha megpuhult a répa, akkor egy botmixerrel pürésítjük. Még forrón visszahelyezzük a tűzhelyre és sózzuk, borsozzuk.

Újraforrás után hozzáadjuk a tejszínt, majd vigyázva, hogy le ne égjen, folyamatosan kevergetjük, míg fel nem forr. (Tejszín helyett akár alaplé is használható.)

Ha túl sűrű lenne az ízlésünknek, akkor víz hozzáadásával hígíthatunk az állagán, ám ilyen esetben ellenőrizni kell az ízét. Ha szükséges, akkor utánfűszerezzük.

Ha elkészült, forrón tálaljuk. Levesbetétként adhatunk hozzá pirított magvakat.

Pexels

Coleslaw – amerikai káposztasaláta

Hozzávalók

Elkészítés

A káposztát legyaluljuk, megsózzuk, majd kinyomkodjuk a víztől.

Összekeverjük a megpucolt és lereszelt sárgarépával, valamint a finomra vágott hagymával.

Megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a majonézt és a tejfölt. Néhány órára a hűtőbe tesszük pihenni, mielőtt tálaljuk.

Wikimedia Commons

Mascarponés répatorta

Hozzávalók

A mázhoz:

Elkészítés

A sárgarépákat megpucoljuk és lereszeljük.

Kivajazunk egy kapcsos tortaformát vagy sütőpapírt vágunk a tortaforma aljára.

Ezután az olajat és a barnacukrot jól elkeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is.

Egy nagy tálban összekeverjük a száraz anyagokat, azaz a lisztet, darált diót, fahájat, narancshéjat, sütőport, sót a répával.

A fehér csokit vízgőz fölött, vagy mikróban óvatosan megolvasztjuk. Figyeljünk rá, hogy a mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton melegítsük, különben megég és csomós lesz.

Mikor a csoki megolvad, hozzácsorgatjuk az olajos, tojásos keverékhez és az egészet összekeverjük a lisztes résszel.

165 °C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, 80-90 perc alatt készre sütjük.

Amikor kihűlt a torta, összekeverjük a mascarponét és a vaníliát, és az egészet a torta tetejére kenjük.

Unsplash

Kapcsolódó
Tegyük egy kockába a természet ízeit, és készítsük el a legjobb ételízesítőt
Az egészséges és ízletes étel titka a tápláló belevaló.