Otthon készült

Olivabogyóból készítenek csodabrikettet

Pixabay
Pixabay
Páratlan a fűtőértéke.

Oldalunkon rendszeresen bemutatunk a fenntarthatóság jegyében született okos ötleteket. A legújabb “jó gyakorlat” Tunéziából érkezett, a DW Global Ideas tudósításából az is kiderült, hogyan lehet ízletesebb a tunéziai pizza.

A titok a tüzelésben keresendő, van egy speciális összetevője az ínycsiklandó finomságnak, amihez a természet szolgáltatja az alapanyagot.

Facebook / DW Global Ideas

Tunéziában az olivabogyó maradékából fűtőbrikettet készítenek. A különleges tüzelőanyag fűtőértéke háromszorosa a hagyományos fahasábénak.

Az olivaolaj előállítása során tetemes mennyiségű maradék pép keletkezik, ebből készítik préseléssel az egyforma brikett darabokat. A korszakalkotó fűtőanyag a fatüzeléssel szemben más szempontból is előnyösebb, jóval kisebb a széndioxid kibocsátása égéskor.

Az olivatörköly brikettből bizonyosan nem lesz készlethiány, hiszen az afrikai ország a Föld egyik legnagyobb olajbogyó termesztője.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik