Otthon készült

Egekbe szökhet a fagyi ára

freepik.com
freepik.com
Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha az egész család fagyizik.

Süt a nap, meleg van, ez nyitásra csábította a fagyizók egy részét. A hűvös csemege mindenkinek jól esne, az idei ára azonban már kevésbé, az energiaválság és az infláció hatása érződik ugyanis az árakon: a kézműves fagyi gombócáért már ötszáz forintot kell fizetnünk, szemben a tavalyi négyszázzal, írja a kemma.hu.

Az energiaválság és az infláció együttes erővel kényszerítette ki az áremelést, a nehéz gazdasági helyzet elől pedig a cukrászdák sem tudtak menekülni

– mondta egy cukrászda vezetője, aki szerint készülni kell arra, hogy ezért az összegért már joggal várják el a vásárlók a minőséget.

Egyre szélesebb réteg keresi a hozzáadott cukrot, laktózt, vagy glutént nem tartalmazó termékeket. Ezek gyártása pedig szakképzett munkaerőt és elhivatott szakembergárdát, felkészült üzemet kívánnak meg.

Az idei év számos változást hozott. Egyebek mellett azt is, hogy a fagylaltkészítés önerőből rendkívül nehezen megtérülő befektetés lett, és a legtöbb cukrászda számára fenntarthatatlan. Sokan nem veszik figyelembe a fagylaltgyártás esetén fellépő költségeket, ahol nemcsak egy bolti eladói területet és egy háttértárolót kell kialakítani, hanem a gyártáshoz szükséges üzemrészt is.

A fagylaltkészítéshez rengeteg energia kell, hiszen minden munkafolyamathoz áram szükséges, az áramszámla pedig többszörösére emelkedett az elmúlt időszakban. Ezzel párhuzamosan egyre többen felismerik a szakmában, hogy a kézműves fagylalt helyett inkább máshonnan beszerezett édességet érdemes árulni.

Természetesen lesz, ahol háromszáz forint lesz a fagyi, kérdés, milyen minőségben.

Kapcsolódó
Poénnak indult a kovászos uborkás fagyi
Fazekas Ádám olyan újdonsággal rukkolt elő, amin sokan meghökkennek, aztán mégis repetát kérnek belőle.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik