Otthon készült

Országos kuriózumnak számít a kékkúti kecskefagyi

Facebook / Kékkúti Kecskefarm
Facebook / Kékkúti Kecskefarm

Igazi kuriózumnak számít nemcsak a Balaton mellett, hanem az egész országban is a kecskefagyi, amit a kékkúti kecskefarmon árulnak, írja riportjában a LikeBalaton.

Gondor Tibor ötletgazda a lapnak arról beszélt, húsból önellátóak volta édesanyja révén, de a tej és a tejtermékek hiányoztak. Ezért gondolták, hogy tartsanak kecskét. Kezdetben csak a család asztalára kerülő tej biztosítása miatt tartották a jószágokat, de egyszer valahol rossz fagyit ettek, ez késztette őket arra, hogy fagylaltot készítsenek. Mivel kéznél volt a kecsketej, nem is volt kérdés, hogy abból.

A különlegességnek hamar híre ment, és azóta a kecskekolónia is nagyobbra nőtt, ma már közel száz állatból áll.

A kecskefagyi név onnan eredt, hogy nagyon sokan érkeztek úgy ide, hogy kecskefagyi készült-e már idén. Így aztán meghagytuk ezt a nevet

– magyarázta Gondor Tibor.

Kérdésre válaszolva elmondta, krémesebbnek lehet érezni a tehéntejből készült fagyinál, és ízesebb is a kecskék táplálkozása miatt.

A fagylaltokat műanyag tégelyben kínálják, mindegyikben két, különböző ízű adag van. A leggyakoribbak közé tartozik a maracuja-csoki, a levendula-eper és a levendula-csoki is nagyon kedvelt a vendégek körében. Szintén sokszor készül kókusz-málna, feketeribizli-vanília, a kávé-pirosribizli, tokaji aszú.málna ízpárosítás is.

Azt is megtudtuk, hogy egy – egy kecske naponta akár 3-4 liter tejet is tud adni, de inkább a 1,5-2 liter a jellemző. Idén jó a legelő, így jó a tejtermelés is, de vannak nehezebb évek is.

A fagyi mellett egyébként sajtokat is készítenek, ezeket egész évben kínálják.

Kapcsolódó
Időutazás az 50 filléres fagyi nyomában
Az idősebb korosztály biztosan emlékszik gyermekkora nyári hűsítőjére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik