Otthon készült

Ezek az ország legjobb cukormentes tortái

facebook/Egy Csepp Figyelem Alapítvány
facebook/Egy Csepp Figyelem Alapítvány
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe hat torta jutott be.

Különleges ízkombinációk és a bogyós gyümölcsök voltak a legnépszerűbbek az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyére nevezett torták elődöntőjében, melyet a budapesti Zila Kávéházban rendeztek. A versenyzők szokatlan alapanyagokat is bevetettek: akadt a többi között édesburgonyával, csicseriborsó liszttel és homoktövissel készült finomság is.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 16 pályaművel érkeztek a cukrászok.

Szokatlan ízpárosításokból és kreatív kivitelezésből nem volt hiány a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén 12. alkalommal rendez meg a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával.

A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont. A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség kell, hogy legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is.

A torták elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését az Eurofins Analytical Services független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.

A cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel, melyek közül idén az almát, többféle bogyós gyümölcsöt, a mandulát, a törökmogyorót és a túrót alkalmazták leginkább, de akadt, aki a bodza vagy éppen a levendula felhasználásában látta a győzelmi esélyt.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be

  • Tökmag málna – Novák Ádám, Csonka László, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Csoko-Love – Gyuris László, Reisinger Ferenc, Virág Cukrászda, Szeged
  • Kikelet – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda, Makó
  • Álmos hercegnő – Kenyeres Gabriella, Kollár Kinga, Auchan Magyarország, solymári telephelyének cukrászdája
  • Tihanyi harangszó – Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
  • Randevú – Raffer Gabriella, G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Kapcsolódó
Almás gesztenyerózsa az ország legjobb házi cukormentes tortája
A zsűri a döntőben tíz torta közül választotta ki a legjobbat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik