Otthon készült

Almás gesztenyerózsa az ország legjobb házi cukormentes tortája

facebook/Egy Csepp Figyelem Alapítvány
facebook/Egy Csepp Figyelem Alapítvány
A zsűri a döntőben tíz torta közül választotta ki a legjobbat.

Az Almás gesztenyerózsa elnevezésű torta lett a Magyarország cukormentes tortája háziverseny győztese – közölte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az MTI-vel.

A Magyarország Cukormentes Tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét az idén Raffer Gabriella nyerte meg Almás gesztenyerózsa elnevezésű kreációjával

– írták.

A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető.

facebook/Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A Magyarország cukormentes tortája háziverseny döntősei március 23-án Budapesten, a Magyar Cukrász Ipartestület székházában mutatták be alkotásaikat csütörtökön.

A legnépszerűbb alapanyagok idén a narancs, a kókusz, a mandula, a dió, a gesztenye, a túró és a bogyós gyümölcsök voltak, de a hobbicukrászok olyan különleges alkotóelemek felhasználására is vállalkoztak, mint a kecskesajt, a yuzu, a cukkini, az édesgyökér és az orda

– olvasható a közleményben.

A Nándori László cukrászmester által vezetett zsűri a győztest ugyanazon szempontrendszer alapján választotta ki, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, de a versenyművek energiatartalma és szénhidrát értéke is fontos volt.

A győztes torta

Az Almás gesztenyerózsa főbb alapanyaga a gesztenyén és az almán kívül az almaliszt, valamint a mandula, amelyek harmonikus ízvilágot alkottak.

 

Emellett az édesség kedvező tápérték-adataival vívta ki a szakemberek elismerését: a torta szeletenként 11,3 gramm szénhidrát és 201,6 kalória.

A második Gillichné Makáry Petra tortája, az Erdei séta lett, míg a harmadik helyen a Sárgabarack java torta végzett, Éber Zsuzsanna alkotása.

A háziverseny, amelyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott recept hamarosan nyilvános lesz az alapítvány blogján, a cukkerberg.blog.hu oldalon

– áll a közleményben.

Mint felidézik, a Magyarország cukormentes tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft.

A profi cukrászoknak kiírt Magyarország cukormentes tortája versenyre még április 6-ig lehet jelentkezni.

Kapcsolódó
Hogyan lett cukormentes Áfonya hercegnő tortája?
2016 cukormentes országtortája szigorú ellenőrzéseken ment keresztül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik