Különleges ízkombinációk és a bogyós gyümölcsök voltak a legnépszerűbbek az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyére nevezett torták elődöntőjében, melyet a budapesti Zila Kávéházban rendeztek. A versenyzők szokatlan alapanyagokat is bevetettek: akadt a többi között édesburgonyával, csicseriborsó liszttel és homoktövissel készült finomság is.
Szokatlan ízpárosításokból és kreatív kivitelezésből nem volt hiány a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén 12. alkalommal rendez meg a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával.
A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont. A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség kell, hogy legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is.
A torták elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését az Eurofins Analytical Services független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.
A cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel, melyek közül idén az almát, többféle bogyós gyümölcsöt, a mandulát, a törökmogyorót és a túrót alkalmazták leginkább, de akadt, aki a bodza vagy éppen a levendula felhasználásában látta a győzelmi esélyt.
- Tökmag málna – Novák Ádám, Csonka László, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
- Csoko-Love – Gyuris László, Reisinger Ferenc, Virág Cukrászda, Szeged
- Kikelet – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda, Makó
- Álmos hercegnő – Kenyeres Gabriella, Kollár Kinga, Auchan Magyarország, solymári telephelyének cukrászdája
- Tihanyi harangszó – Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
- Randevú – Raffer Gabriella, G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu
A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd.