Otthon készült

Tarolt a magyar alma a legrangosabb cseh sörversenyen

Csehország legrangosabbnak számító nemzetközi sörversenyén, az Arany Sörpecséten (Pivní Pecet) ezüstéremmel jutalmazták a Szent András Sörfőzde valódi almával, fahéjjal és ugandai vaníliával készült sörét, az Almás Rétes pastry ale-t. Az országnak továbbá immár nemzetközi aranyéremes cidere is lett. A lehető legmagasabb díjat hozta haza Csehországból a kizárólag 100% frissen préselt szentesi almából készült, valódi meggy hozzáadásával készült Kertem meggyes cider. A versenyen Csehországtól Spanyolországig több mint 200 sörfőzde közel 1200 söre versenyzett 39 kategóriában, ahol a szakmai zsűri nemzetközi sörkritikusokból, független sörfőzőmesterekből, újságírókból és oktatókból állt össze.

Idén április 18. és 22. között rendezték meg a XXXIII. Arany Sörpecsétet a csehországi Litomericében – korábban Ceske Budejovicében, Prágában és Taborban-, ami Európa talán legnagyobb sörös megmérettetése. A fesztivál jellegű verseny presztízsét az is jelzi, hogy évről évre egyre több főzde egyre több sörrel száll versenybe a díjakért: idén több mint kétszáz sörfőzde közel 1200 söre versenyzett 39 kategóriában. A verseny különböző kategóriáiban több mint 100 díjat osztott ki a szakmai zsűri.

A többségében cseh, belga német és spanyol indulók között a magyar versenyzők közül egyedül a Szent András Sörfőzdének sikerült ezüst- és aranyéremre váltania nevezését. A fesztivál legrangosabbnak számító fődíját, az 2023-as Arany Pecsétet pedig a csehországi Trilobit, a Dalešice és a Ládví COBOLIS sörfőzdék sörei nyerték. A csehországi megmérettetést évről évre egyre jelentősebb nemzetközi érdeklődés fényében rendezik meg, amit az is jelez, hogy a hagyományosan erős – cseh, belga és német – versenyzők mellett már megjelentek a spanyol, szlokvák, és francia főzdék sörei és ciderei is.

Az Almás Rétes (pastry ale, 4,2%) az első, már-már cukrászati szempontból is irigylésre méltó Szent András pastry ale, ami az osztrák barátaink világhírű almásrétesének, – ahogy ők nevezik: Apfelstrudel – mintájára készült el. A főzde szerint az Almás Rétes akár a következő ország tortája versenyen is indulhatna, hiszen sörünk nem más, mint sokunk kedvenc édességének a folyékony változata egy kis csavarral.

Magyar viszonylatban ez a verseny többek közt a magyar almáról is szólt.

A 2022-ben debütált Kertem prémium ciderek a szentesi a Teacher’s Cider és a békésszentandrási Szent András Sörfőzde együttműködésében készültek, melyben a szentesi fiúk többéves szakértelme és az ország legnagyobb múltú kisüzemi sörfőzdéje, – az idén 30 éves Szent András Sörfőzde – tökéletességre való törekvése találkozik. A békésszentandrási kisüzem szerint a siker kulcsa, hogy egy palack Kertemben minden megvan, ami egy kompromisszummentes ciderhez kell: a Kertem termékek kizárólag 100% frissen préselt almából – vagyis nem sűrítményből – természetes erjedéssel készülnek. Különleges ízvilágukról pedig a szentesi kert kézműves gondoskodással nevelt lédús almái gondoskodnak.

Kapcsolódó
Gyógynövénnyel főzött belga búzasört a Pannonhalmi Főapátság
A frissen darált koriander és a narancshéj mellett kamillával fokozták a fűszerességet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik