Otthon készült

Gyógynövénnyel főzött belga búzasört a Pannonhalmi Főapátság

Pannonhalmi Főapátság
Pannonhalmi Főapátság
A frissen darált koriander és a narancshéj mellett kamillával fokozták a fűszerességet.

Nagyjából fél év kísérletezés és receptfejlesztés után, kamillavirággal értelmezett újra egy többszáz éves belga búzasör stílust a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde.

Valamikor, több mint négyszáz évvel ezelőtt készítették el a mai Belgium területén az első belga búzasört, vagy másnéven witbiert. A sokszor csak fehér sörnek is nevezett típus a történelem viharaiban egy időre teljesen eltűnt a piacról. A stílus akkor menekült meg, amikor 1965-ben egy Brüsszeltől nem messze található településen újból főzni kezdték. Napjainkban azonban sosem látott népszerűségnek örvend a különleges sörök kedvelőinek körében.

Kapcsolódó
Dübörög az apátsági sörkultúra Pannonhalmán
A Közép-Európában egyedülálló terméksorozat modern köntösben mutatja be a monostori sörfőzés évszázados kuriózumait.

A jellegzetes witbierek szűretlenek, kissé opálos megjelenésűek, klasszikusan világos szalmasárgák, gyönyörű, fehér habkoronával. A készítésükkor felhasznált frissen darált koriander és a narancshéj adja jellegzetes ízvilágukat.

Pannonhalmán a sör fűszerességét kamillával élénkítették tovább, így kóstolva valóban megfigyelhető, hogy a jellegzetes korianderes, narancsos aromák mellett a kamilla is meghatározó szerephez jut.

Az apátságban egyébként is fontos célkitűzés a jövőre nézve, hogy minél több fűszert és alapanyagot a Főapátság gyógynövénykertjéből tudjon majd beszerezni a sörfőzde, így a witbierhez szükséges kamillavirágot is

– mondta Juhász Martin-Blaise sörfőzőmester, aki azt is elárulta, hogy a kamilla, a többi fűszerrel együtt a sörlé forralásának végén kerül hozzá az italhoz.

A sör, amelynek gazdag aromái a javasolt fogyasztási hőmérsékleten – 5-7°C-on – mutatják meg magukat leginkább, már elérhető azokban a webshopokban és boltokban.

Kapcsolódó
Kiderült, hogy már 9 ezer éve itták a sört
Egy új tanulmány szerint kilencezer éve elkezdődött a sörkészítés Kínában, ezer évvel korábban az eddig véltnél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik