Hazánkban a hagyományos magyar ételek elmaradhatatlan ízesítője a kömény, ezt a karakteres és jellegzetes ízű fűszer.
Az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozó faj Európában a 13. században terjedt el, de már a Biblia is említést tesz róla. A 20–50 centiméter magas, kétnyári növény gyökere ehető, édes ízű. Szára csupasz, levelei lándzsásak. Apró, fehér virágai ernyőben nyílnak, kerekded termése 3–4 mm nagyságú, jellegzetes ízű.
Számtalan, egészségre kiváló hatása van:
- Nagyszerű gyulladáscsökkentő,
- Emésztésjavító – Jó a hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésre egyaránt
- Tartalmaz kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, vasat, rezet, cinket, magnéziumot, de található benne A-, C-, K-, E- és B-vitamin is.
- Túlzott savképződésre is használható
- Kiváló a bélrendszer méregtelenítésére
- Étvágygerjesztő
- Görcsoldó
- Nem csak az emésztés, de a megfázásos betegségek esetében is hatásosan alkalmazható. Érdemes köményes teát készíteni torokfájás, köhögés esetén.
Köménytea: ½ teáskanál köménymagot forrázzunk le 2 deciliter vízzel, és hagyjuk állni 10-12 percet. Szűrés után kicsit ízesítve fogyasztható.
Érdekességek a köményről
A köménymag a fűszerkömény termése, tehát technikailag száraz gyümölcs, nem mag.
A köménymagot sokan keverik két rokonával – a római köménnyel és az édesköménnyel. A köménymag sötétebb színű és simább, mint a római kömény, íze pedig keserűbb. Az ánizs íze kevésbé jelenik meg benne, mint az édesköménymagban, melynek karakteresebb ánizs íze van.
A köménymag természetes illóolajainak magas koncentrációja adja a fűszer egyedi ízprofilját.
A köménymagból olaj desztillálható, amit szappanokba, parfümökhöz és más illatos piperecikkekhez is felhasználnak.
A köménymagról régen azt hitték, hogy elűzi a boszorkányokat, ezért „védőeledelként” használták.
Felhasználása
Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel csak ritkán kombinálják a köményt. Vannak ételek, ilyenek a saláták, körözött, amikbe egyszerűen csak beleszórjuk egészben vagy porként. Főzelékekbe, mint a kelkáposztafőzelék és levesekbe, mint a gulyás, belefőzhető, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba kerül bele a kömény. Fűszerezhetünk vele burgonyás, sajtos, túrós ételeket, kolbászféléket, péksüteményekre is kerülhet.