A legtöbb Balatonon nyaralónak van favoritja, ezért is övezi évről évre nagyobb érdeklődés az Év Strandétele versenyt, melyen az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Répa-dog vagy egy koviubi leves.
A Balatoni Kör a nagy érdeklődésre való tekintettel kilencedszer is meghirdette a versenyt, idén is keresik az Év Strandételét, írják közösségi oldalukon.
Ebben az évben több újdonságra is lehet számítani. A legfontosabb az, hogy a versenyben kiemelten értékelik, akár különdíjjal is jutalmazzák a “jóárasított ételeket”, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett ételt.
Tavalyhoz hasonlóan külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát is, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat.
A nevezés július 15-ig tart.
Kritériumok
- Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
- egyszerű, de kreatív, nyárias,
- gyorsan és akár büfékben is elkészíthető, illetve bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is
- akár elvitelre is alkalmas,
- szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
Idén díjazott kategóriák
- a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában) – a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák
- az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
- az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
- az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő)
A Balatoni KÖR július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. A díjátadóra augusztusban 3-án kerül sor.