Otthon készült

Ez a strandmenü hidratál, védi a bőrt, hűsít és finom is

getty images
getty images
Kis kreativitással és előkészülettel könnyen varázsolhatunk üdítő finomságokat a vízpartra is.

A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme, arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet, írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Kapcsolódó
9 ötlet nyári piknikhez dinnyeimádóknak
Nyári piknikeken kreatív megoldásokat varázsolhatunk a görögdinnyéből vendégeink örömére.

A zöldség és a gyümölcs mindig jó választás, mert vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, de a paradicsom és a dinnye különösen jó alapanyagok a nagy melegben. Az Európai Friss Csapat most egy igazi nyári strandmenüt ajánl, ami nemcsak egészséges, hanem hűsítő és finom is.

Európai Friss Csapat

Az Európai Friss Csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara európai uniós edukációs programja, melynek első hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok 2018 és 2020 között futott hazánkban.

 

Célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt elsősorban a családok és a 6-14 éves korú gyermekek körében. A program első három évének eredményeként a 8-14 évesek körében, akik kifejezetten kevés zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztanak, 30% feletti a program kabalafiguráinak, Fruttinak és Vegginek az ismertsége.

 

A zöldség-gyümölcs testvérpár az elmúlt időszakban az egész országot bejárta, 35 ezer kilométert utazott, és 45 roadshow- valamint 100 nagyáruházi helyszínen 7750 kilogramm zöldséggel és gyümölccsel kóstoltatta meg az érdeklődőket.

Valószínűleg sokunknak okozott már fejtörést, hogy milyen egészséges, mégis egyszerű fogást vigyünk magunkkal a strandra, amit az egész család örömmel fogyaszt. Szerencsére a nyár a friss hazai zöldségek és gyümölcsök szezonja, így egy kis kreativitással és előkészülettel könnyen varázsolhatunk üdítő finomságokat a vízpartra is.

Az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili szerint kiváló strandmenü lehet a paradicsomos kölessaláta, és utána desszertként a nyár sláger gyümölcséből, a dinnyéből készített színes dinnyegolyók. Mindkettő könnyen elkészíthető, könnyű fogás, melyekben az a fantasztikus, hogy a forróságban segítik a folyadékpótlást és bőrünk védekezését a káros UV-sugarak ellen.

Mindez a menü két fő alapanyagának köszönhető: a paradicsomnak és a dinnyének.

A paradicsom és a dinnye több, mint 90%-a víz, így fogyasztásuk jelentős segítség lehet az elvesztett folyadék pótlásában. Emellett mindkettő likopinban gazdag, amely bőrünk védelméért felel az UV-sugarakkal szemben. Ezt a jótékony hatást a paradicsomban viszonylag nagy mennyiségben megtalálható C-vitamin tovább erősíti.

A kölessalátába a paradicsom mellett paprika is kerül, amely magas C-vitamin tartalmával szintén hozzájárul a bőrvédő funkcióhoz

A zamatos hazai dinnyéből készülő nasi elkészítéséhez igazából nem is kell más alapanyag, elég hozzá egy jó ötlet. Ha az ételt ötletesen tálaljuk, mindenki, még a gyerekek is szívesebben fogyasztanak belőle. A zöldségek és a gyümölcsök esetében pedig ez különösen igaz.

A dinnyével nincs nehéz dolgunk, mert számtalan módon készíthetjük elő és tálalhatjuk.

Az egyik legegyszerűbb, ha sárga-, vagy a görögdinnyéből kis gömböket vájunk ki dinnyegolyó-faragó vagy karalábévájó segítségével, és ezeket tesszük egy dobozba, amiből majd fogpiszkálóval, vagy akár díszitett koktélospálcákkal ehetjük meg.

A dinnyegolyók ízlés szerint meglocsolhatók néhány csepp citrommal, mézzel, vagy a frissítő hatás fokozása érdekében megszórhatók mentával.

Zöldséges kölessaláta Fülöp Lilitől (4 adag)

Hozzávalók

  • 20 dkg köles (szárazon)
  • 8-10 paradicsom
  • ½ csokor petrezselyem
  • 4 kápia paprika
  • 2 citrom leve
  • 4 fej vöröshagyma vagy újhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál tökmag- vagy lenmagolaj

Elkészítése

  • A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük, úgy mintha rizst készítenénk.
  • Eközben a paradicsomot, a petrezselymet, a paprikát és a hagymát felaprítjuk, majd a fűszerekkel és a citrom levével együtt a már megfőtt köleshez adjuk.
  • Meglocsoljuk az olajjal, és ha szeretnénk, még egy kis citromlevet is hozzáadhatunk.
  • Alaposan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk 1-2 órát (vagy többet) a hűtőben, amíg az ízek összeérnek.
  • Tálaláskor ízlés szerint sonkakockákkal, csírákkal díszíthető.
Kapcsolódó
8 biztos tipp a mézédes dinnye kiválasztásához
Célszerű sok dinnyét enni, hiszen nem csak az ízlelőbimbókat kényeztethetjük, de testünk víztartalékait és homeosztázisát is fenntarthatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik