Kertünk-Portánk

Termesszék velem: marokkói menta, melyből toplistás szörp készíthető

Hűtve fogyasszuk, minden évszakban kitűnő hűsítő.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész rendszeresen jelentkezik hasábjainkon, és a kertjében gondozott növények gondozását mutatja be olvasóinknak.

Kapcsolódó
Termesszék velem: fekete bodza, a szegény ember patikája
Helyenként pálinkát is főznek belőle, de mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.

A szakember ezúttal a mintegy 25 fajt és számos hibridet magában foglaló menta termesztéséhez ad hasznos tanácsokat.

A lágy szárú, földalatti hajtásokkal áttelelő, évelő növény rohamosan terjed, dúsan elágazó hajtásai egy idő után bizony elfoglalják egész kertünket.

A menta erős aromájú növény, melyet már június közepétől érdemes betakarítani.

Készíthető belőle szörp, szárítható is, és közvetlenül felhasználható különböző ételek ízesítésére.

A sok fajta közül a marokkói menta az egyik legnépszerűbb, mert ennek van a legjobb íze, illetve kevésbé kesernyés, mint a többi.

Termesztése

  • Sok napfényt igénylő, de a kevés árnyékot is elviselő növény. Szereti a homokos talajt, de mivel “talajzsaroló”, így kéthárom évente át kell telepíteni az egész állományt.
  • Vízigényes növény, a pangó vizet nem szereti. Lehetőleg csak egy fajta mentát tartsunk a kertünkben, mert azok keresztbe porozzák egymást.
  • Érdemes komposzttal rendszeresen takarni, hogy ne száradjon ki a töve. Kártevője kevésbé akad, de megtámadhatja a rozsdásodás, ami megtizedelheti az állományt. A rovarok közül a takácsatka szívogatása tehet még kárt benne, ezért védekezni nem árt ellenük.
  • Szaporítása csak vegetatív módon történhet. Mivel magot nem nagyon érlel, hajtásai októberben biztonságosan telepíthetőek.
  • Figyelni kell az ültetésnél arra, hogy túl mélyre ne kerüljenek a gyökerek, mert akkor nem hajtanak ki. Általában zsinórszerűen, körülbelül 10 centi mélységbe fektessük az előzőleg megtrágyázott talajba.
  • Sokan tartják cserépben a konyhában, ám ez csak akkor lehetséges, ha konyhánk világos, mert sötét szobában nem marad meg.

Szárítása szellős, árnyékos helyen, történjen. Akkor jó, ha pattanva törik a növény.

A mentából készített szörp nagyon finom, a házilag készített szörpök “királya” és akár évekig is eláll.

Íme a mentaszörp receptje

  • Vágjuk le a mentát a gyökér felett két-három levélnél.
  • Mossuk meg és tegyük egy nagyobb edénybe.
  • Öntsük fel vízzel, hogy épp ellepje.
  • Hagyjuk egy napig ázni fedő alatt.
  • Forraljuk fel, majd szűrjük le.
  • A kapott lé minden 6 deciliterjéhez tegyünk 35 dekagramm cukrot, keverjük el benne
  • Így is forraljuk fel még egyszer.
  • Tegyük száraz dunsztba.

Hűtve fogyasszuk, minden évszakban kitűnő hűsítő.

A marokkói menta termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
13 szuper ötlet a borsmenta felhasználására
A menta az egyik legrégebbről ismert gyógynövény. Többféle felhasználása ismert mind a háztartásban, mind az egészségügyben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik