Otthon készült

Így válhat a konyha kincsévé a maradék eper

freepik.com
freepik.com
A lehetőségek tárháza végtelen.

Szedd magad akcióban túl sok epret szedtél, és a vége nem fogyott el? Már csak puhább gyümölcsöt találtál a piacon? Most, hogy lassan vége az eperszezonnak, megmaradhatnak a nyomottabb szemek – ám ezeknek sem kell kárba veszniük.

A Nosalty segítségével megmutatjuk, hogyan hasznosítható a maradék eper

Lekvár és szörp
Míg egyes süteményeknél fontos lehet a gyümölcs állaga, addig a szörp és lekvár esetében ezt teljesen elengedhetjük. Mivel mindkét esetben szétfőzzük az epret, akár olyan alapanyaggal is dolgozhatunk, ami kicsit nyomottabb (persze ne legyen azért rohadt, erjedt, penészes). Ez a fajta gyümölcs valószínűleg olcsóbb is lesz, így nagyobb mennyiségek befőzése sem dönti majd romba a bankot.

Eperszósz
Ha úgy tetszik, kis adag lekvárként is tekinthetünk a szószra. Egyszerűen csak főzzük össze a nyomott, puha gyümölcsöket egy kevés cukorral (hagyhatjuk darabosra, de simára is turmixolhatjuk), majd használjuk a szószt hidegen vagy melegen. Bármilyen édességhez felhasználható.

Morzsasüti
Nem mindenki szeret befőzni, lekvárt készíteni, na de sebaj. Ennek hiányában is felhasználható a maradék eper – mondjuk egy morzsasütibe. Villámgyors sütemény, ami koranyári ebédek, vendégségek (valamint szomorú eprek) megmentője lehet.

Jöhet egy kis leves
Nemcsak szétfőzéssel tüntethetjük el a nemkívánatos állagot, hanem egy turmixgép vagy botmixer segítségével is. A textúra elszáll, az íz megmarad: főleg akkor, ha az epret kiegészítjük más aromás ízesítőkkel (pl. lime, citrom, chili, gyömbér, menta). Akár főzés nélkül is készülhet az eperkrémlevesünk: így lesz a legfrissebb, legkicsattanóbban nyári hatása.

Természetesen turmixba, smoothie-ba is belekerülhetnek az evésre már nem annyira szép, de ízre még tökéletes gyümölcsök. Használjuk a fantáziánkat, ne kerüljön a kukába ez az isteni szezongyümölcs.

Kapcsolódó
Eperre fel! 3 egyszerű, de mutatós epres sütemény
Ha már teleettük magunkat friss eperrel, jöhetnek az epres sütemények!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik