Megszámlálhatatlan receptet találhatunk a neten az ízletes melegszendvicsek kategóriájában, de van egy, ami jó alapanyagok kiválasztásával a lehető legjobb választás lehet. Ez a francia melegszendvics – vagy ahogy hazájában hívják, croque monsieur –, ami reggelire és vacsorára, de akár egy gyors ebédre is jó szívvel ajánlható. Az biztos, hogy aki egyszer megkóstolja a sajtos finomságot, az újra és újra enni szeretne majd belőle, olyan jól harmonizálnak benne az ízek. Az elkészítése pedig nem igényel több időt, mint bármely más melegszendvicsnek.
A besamel mártáshoz:
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál vaj
- 2 dl tej
- csipet só és szerecsendió
A melegszendvicshez:
- 50 g Ammerländer tilsiter sajt
- kenyér
- 2 szelet sonka
- dijoni mustár
Besamel mártás:
- Az olajat feltesszük lábasban melegíteni
- Ha elolvadt, hozzáadjuk a lisztet.
- Amikor habzik, akkor a tejet lassan beleöntjük, miközben folyamatosan kevergetjük kézi habverővel.
- Felforraljuk, majd sóval és szerecsendióval ízesítjük.
A melegszendvics:
- A kenyérszeleteket sütőben 3-5 percig 200 Celsius-fokon megpirítjuk.
- Mindkét kenyeret megkenjük 1-1 evőkanál dijoni mustárral.
- Az egyik kenyérre rákenjük a besamel mártást, majd rátesszük a sonkát és a reszelt sajtot.
- Erre ráborítjuk a mustáros oldalával a másik szelet kenyeret.
- Az így kapott szendvics tetejét megkenjük besamel mártással és szórunk rá reszelt sajtot.
- A szendvicset visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.