Otthon készült

Ez Magyarország legjobb pálinkája 2023-ban

Getty Images
Getty Images

A noszvaji Kövér Pálinkafőzde besztercei Szilva Pálinkája lett a legjobb az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen, Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje díjat pedig a hegykői 1 Csepp Pálinka érdemelte ki, számolt be be róla a Világgazdaság.

A lap cikke szerint a versenyen a különdíjakon kívül 39 arany-, 125 ezüst- és 11 bronzérmet osztottak ki. A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) által rendezett verseny sajátossága, hogy kizárólag a kereskedelmi tevékenységet végző pálinkafőzdék vehettek részt, és az érzékszervi bírálaton túl, mindegyik tétel átesett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) analitikai vizsgálatán is.

Az uniós csatlakozás előtt „ki kellett szabadítani a pálinkát a fogságból”, mert akkoriban valódi, gyümölcsből készült párlatot alig készítettek – elevenítette fel Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. A 2004-es uniós csatlakozáskor sikerült levédetni a pálinka megnevezést, most pedig újabb kihívást jelent annak a megvitatása, hogy a határon túli magyarok által főzött párlatokat lehet-e pálinkának nevezni.

A Covid-járvány következtében a HoReCa-szektor megrogyott a pálinkaeladások visszaestek, közben pedig változtak a fogyasztói szokások, az erősebb párlatoktól a gyengébbek felé, így most stagnálás, illetve visszaesés tapasztalható a főzdék forgalmában.

Font szerint az új típusú koktélokban lehet majd megtalálni a pálinka helyét is. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanács nemrég megválasztott elnöke egyébként a Világgazdaságnak szintén azt nyilatkozta korábban, hogy a hazai borászat számára is kitörési pontot jelenthetnek a koktélok.

Kapcsolódó
60 évesen ment egyetemre, pálinkamester lett, mára díjnyertes pálinkákkal büszkélkedhet
Gondolatok, ötletek születtek, melyeket elhatározások, majd tettek követtek. A siker mára könyvelhető.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik