Otthon készült

Bőséges gyümölcstermés volt, zakatolnak a főzdék

Facebook/Bajai Pálinkafőzde
Facebook/Bajai Pálinkafőzde

Javában dolgoznak a pálinkafőzdék, a gyümölcs-alapanyagú cefrék mellett már a törkölypálinkák, -párlatok készülnek. A kifőzdék vezetői azt mondják, évről évre egyre többen főzetnek ki ismerősnél, háznál vagy saját maguk alkotta készülékekben. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 50 fokos pálinka készülhet.

A kölesdi Berényi István a Teolnak azt mondta, hogy míg két éve huszonötezer liter pálinkát főztek ki nála, addig idén ennek csak a harmadát. Ennek oka, hogy egyre többen készítik otthon a pálinkát. Megváltoztak a szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja.

A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell, és nem lehet könyvekből megtanulni

– tette hozzá a szakember.

Ennyiért főznek

Felkerestünk mi is több pálinkafőzdét az országban, hogy az árak felől érdeklődjünk. Tényőn 1490 forintért főznek le egy litert, Győrújfalun 1250 és a karádi főzdében is ugyan ennyi, Romándon pedig 1835 forint a főzés díja literenként. Gyarmaton 10 liter pálinkamennyiségtől 1450 a literenkénti díj, 10 liter alatt pedig egységesen 15 000 forintot kell fizetni. Pásztón is találtunk egy nagyobb főzdét, ahol a kisebb mennyiségű cefrét nem tudják kifőzni, ott 300 liter a limit és 1200 a díj literenként plusz a 4000 forintnyi gázköltség. Újfehértón is 1200 forintért főznek, de a kisebb mennyiségeket csak összeöntve tudják kifőzni. Tarcalon viszont a pálinkafőzde Facebook-oldala szerint 950-1000 forint a főzés díja. Baján is felkerestünk egy pálinkafőzdét, ott 1500 forint a literenkénti főzési díj, Nagykátán pedig 1400 forint.

Kölesden egyébként – a régi áraikhoz képest – jelentősen emelkedett a főzetés díja, ennek oka, hogy a pálinkafőzés sok energiát – áramot és gázt egyaránt – igényel. Ez pedig sokkal többe kerül a bérfőzdéknek, mint korábban.

Pár éve még itt 650 forintot kértek egy liter lefőzött pálinka után, majd 750 forint volt tavaly, idén pedig az energia árak emelkedése miatt 1100 forint.

Nagy Attila, a harci székhelyű Brill Pálinkaház Kft. tulajdonosa szerint sok a megrendelés, ennek oka, hogy az emberek örülnek annak, hogy végre volt idén gyümölcs. Sajnos náluk is emelni kellett a főzetés díját, idén kétszer is, most 1850 forintba kerül egy liter főzet.

Nagy Attila elmondta, míg idén egyre többen főzettek náluk, addig sajnos a vendéglátóhelyek forgalma visszaesett, kevesebb a megrendelésük.

Az otthon főzött pálinkák hetven százaléka nem megfelelő minőségű, ezt már egy másik pálinkaszakértő mondta. Bevett szokás, hogy a földes, lehullott gyümölcsöt szedik össze, hogy az ne menjen kárba. Holott jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből lehet készíteni.

Kapcsolódó
Tarolt a magyar manufaktúra a pálinkakészítés Oscar-díján
Négy év után visszatért és szinte mindent megnyert az Árpád Pálinka.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik