Otthon készült

Tarolt a magyar manufaktúra a pálinkakészítés Oscar-díján

Getty Images
Getty Images
Rekordszámú nevezéssel és az Árpád Pálinka történelmi győzelemével ért véget a XII. Nemzetközi Quintessence Pálinka- és Párlatverseny. A „párlatkészítés Oscar-díjaként” emlegetett versenyen a békéscsabai pálinkafőző manufaktúra „A legjobb kereskedelmi főzde” cím mellé „A verseny legjobb pálinkája” nagydíjat is megszerezte érlelt szilvapálinkájukkal, de emellett még számos más díjat is begyűjtöttek.

A XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 2169 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából, ezzel a Kárpát-medence legnagyobb tételszámmal rendelkező versenyévé nőtte ki magát. Az eredményhirdetést egy nagyszabású gála részeként január utolsó hétvégéjén tartották meg Debrecenben. A nevezett pálinkák és párlatok 265 nevezőtől, 163 településről származnak. A háromnapos zsűrizés során a 31 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt, titkos szavazatok alapján.

4 év kihagyás után szakmai sikert aratott az Árpád Pálinka

A verseny győztese az Árpád Pálinka lett, mely a „Legjobb Kereskedelmi Főzdéje”, továbbá a „Legjobb Kereskedelmi Pálinkájának díját” nyerte el, de emellett 10 Champion-díjat és 13 aranyérmet is begyűjtött. Az 50 éves múltra visszatekintő családi manufaktúra 4 év kimaradás után méretette meg magát ismét.

Amikor 2018-ban a manufaktúra ugyanezen a versenyen megnyerte a „Legjobb Kereskedelmi Főzde díját”, búcsút intettek egy időre a versenyzésnek.

Úgy éreztük bizonyítottunk magunknak és fogyasztóinknak, hogy számunkra legfontosabb a minőség, hiszen akkor már minden fontos elismerést elnyertünk – voltunk háromszor „Magyarország Legeredményesebb Kereskedelmi Főzdéje”, a Piros Vilmos pálinkánk volt „Magyarország Legjobb Pálinkája” és megnyertük az „Év Párlata” díjat a Lepotica szilvánkkal a Destillata Nemzetközi versenyen – egy kicsit a termékfejlesztésre akartunk jobban koncentrálni, alkotni valami újat, valami nagyon jót. 4 év elteltével viszont újra engedtünk a kihívásnak és kíváncsiságunknak és elindultunk ezen a versenyen

– mondta Nagy Árpád, főzőmester, a Kisrét Manufaktúra Kft. tulajdonosa.

Árpád Pálinka

Szakmaiság és komoly iránymutatás

Az Árpád Pálinka 25 tétellel nevezett a versenyre. A verseny szakmaiságát a 31 fős nemzetközi zsűri és az újonnan megalkotott 100 pontos bírálati rendszer támasztotta alá, amely komoly iránymutatással szolgál a készítőknek.

Ezen a versenyen Magyarország legjobb kereskedelmi főzdéi indultak és a legnagyobb elismerésben részesülő hazai- és nemzetközi főzdék főzőmesterei és szakemberei bíráltak. Óriási szakmai elismerést jelent számunkra, hogy a verseny legkiválóbb aranyérmes pálinkái közül a 31 tagú zsűri szavazata alapján 10 kategóriában nyertünk Champion-díjat

– fogalmazott.

Kiemelte, ez a 10 kategória nagyon változatos és 10 különböző gyümölcsöt rejt magában, mint pl: birs, szilva, meggy, kajszibarack, Vilmos körte, stb. és nem egy gyümölcs vagy törkölypálinka köré összpontosul, hanem bizonyítja azt, hogy mennyi fajta pálinkájuk képvisel kimagaslóan magas, prémium minőséget.

Nyugodtan mondhatom azt, hogy ezt a versenyt ilyen szakmai eredményekkel még senki nem nyert meg. Magasra tettük a mércét magunknak és más kereskedelmi pálinkafőzdének, de számunkra ez egy édes teher. Most nagyon boldogok vagyunk, örülünk a sikernek, de nem dőlünk hátra és nem állunk meg, csináljuk tovább azt, amihez értünk, amiben hiszünk és ami gyerekkorunk óta az életünk része, próbálunk tovább fejlődni

– tette hozzá Nagy Árpád, aki azt is elárulta, hogy a „Legjobb Kereskedelmi Pálinkája” címet bár a Prémium Érlelt Szilvájuk nyerte el, de mint utólag megtudták a versenyigazgatóságtól, az utolsó döntés alkalmával a szakmai zsűri végső szavazata a másik saját pálinkájukkal, a Piros Vilmossal szemben született a versenyben.

Mandarin és kávé is a palettán

Nagy Árpád 25 éve foglalkozik pálinkakészítéssel, a szülői örökséget viszi tovább. Horváth György főzőmesterrel dolgoznak együtt, de a siker mögött egy igazi csapatmunka áll. Közel 35 féle gyümölcsből készítenek pálinkát vagy párlatot, és az innovációs újdonságok sem állnak tőlük távol.

Nagyon sokszínű a palettánk, ezt a Champion-díjak is mutatják. Van közte birs, vilmoskörte, meggy, kajszi, szőlő, de még mandarin is. Igyekszünk minden évben valami ujjat fejleszteni és meglepni fogyasztóinkat. A tavalyi évben a kávé, a mandarin és a gyömbér párlat volt a különlegességünk, de jelenleg is mandarint főzünk, amiből – remélhetőleg – még finomabb párlatot tudunk készíteni. Fontos számunkra a szakmai fejlődés az új alapanyagokból való alkotás. Hittünk szerint a pálinkakészítés művészet, amelynek minden egyes részletére oda kell figyelnünk, részesei kell lennünk, nincs két egyforma pálinka, mindegyik magán viseli alkotójának kézjegyét

– zárta szavait.

Kapcsolódó
Lehengerlő ízű pálinka főzhető ezekből a növényekből is
Gondolta volna, hogy magas minőségű pálinkát díszítő vagy sövényalkotó növényfajták gyümölcsterméséből is lehet készíteni?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik