Mozaik

Megsínylette a koronavírust a magyar pálinka

MTI/Varga György
MTI/Varga György
A szélsőséges időjárási viszonyok, a gyenge-közepes gyümölcstermés eleve kihívások elé állította a pálinkapiacot.

Az elmúlt két évben nagyon megsínylette a koronavírus miatti lezárásokat és korlátozásokat a pálinkapiac is – mondta el Mihályi Lászlót, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke az Agrárszektor cikkében.

A szakember kiemelte, hogy a határok lezárásával eltűntek a turisták, a vendéglátóhelyek bezárásával elmaradtak a vásárlók, a kereskedelmi főzdék többsége pedig épp a vendéglátáson keresztül értékesíti a pálinkáit. Emiatt jelentősen változtak a vásárlói szokások is, aminek voltak pozitív és negatív hatásai is egyaránt. Ilyen negatív hatás volt az, hogy az emberek elvesztették az állásukat, és nem elsősorban a pálinkák vásárlását részesítették előnyben.

Hasonlóan hátrányos következmény volt az, hogy a cégek nem rendeztek céges bulikat, nem ajándékoztak karácsonykor.

A PNT elnöke rámutatott, hogy a pálinkaszektor szereplői is próbáltak túlélni és alkalmazkodni, mint bárki más. Ennek következményeként az online kereskedelmi csatornák a pálinka tekintetében is megnyíltak, ahol pedig már működtek, ott nagyobb szerepet kaptak.

A túlélésnek egyes főzdéknél az volt az útja a pandémia kezdetén, hogy kézfertőtlenítők gyártásába kezdtek, mert a forgalmuk jelentősen megcsappant: vagy csak pár üveg értékesítését realizálták, vagy egyáltalán nem történt az adott hónapban pálinkaértékesítés

– mondta Mihályi László.

Kapcsolódó
Őrizd meg a gyümölcs lelkét, és így készíts minőségi pálinkát
Érdekességek, praktikák és tanácsok a pálinka készítés rejtelmeiről.

A keresleti oldalt idén nyár elejétől alapvetően a lassú nyitás jellemzi. A közösségi rendezvények száma a pandémia előttinek csak kis százaléka. A pálinkás szektor konkrétan az ágazatnak címzett támogatást nem kapott, legfeljebb élhetett egyes szélesebb körnek adott általános támogatással – például járulékkedvezmény -, de ez a veszteségekhez képest elenyésző volt.

Az emelkedő gyümölcsárak és pandémia hatásai miatt is egyértelmű, hogy árat kellene emelni, de a piac újraindítása – ami még mindig közel sem mondható olyan mértékűnek, mint a koronavírus előtt -határozza meg, hogy mit bír el a pálinka

– fűzte hozzá a szakember.

Mihályi László szerint az utóbbi időben jelentősen beszűkült piac egyik feloldási alternatívája az export lehetne, azt azonban meg kell érteni, hogy a pálinka-előállítás költsége magas. Árban sosem tud versenybe szállni az olcsóbb, alacsonyabb fajlagos költséggel bíró gabonaalapú italokkal.

MTI/Mészáros János

A pálinkaexportnak még nincsenek kialakult csatornái, a Magyarországon előállított pálinka mennyiségének csak kis része kerül külföldre.

Kapcsolódó
Csődbe mehet sok pálinkafőzde a feketekereskedelem miatt
Néhány rajtaütéssel is hatalmas mennyiséget foglalt le a NAV.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik