Kertünk-Portánk

Termesszék velem: kökény, ami pálinkának is kiváló

Igénytelen növény, szinte minden talajon jól megél.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész olyan növényeket mutat be írásaiban, melyek könnyen termeszthetők, egészségesek. Ezen növények között ritkaságokkal is elkényeztette már olvasóinkat, ezúttal az egész országban fellelhető finomsággal ismerteti meg az érdeklődőket.

Gyümölcsparádé a nagykörűi fűszerésztől
Receptjei között igazi különlegesség a zöldtealeves sárgadinnyével és a szezámmagos rántott banán.

Kökény

Erdőszéleken bokros, bozótos, területeken, legelők szélén, szinte mindenhol előforduló növény, 2-3 méter magara növő tövises cserje. Növekedése szabálytalan és lassú. Kertekben ültetve kitűnő kerítés lehet, mert tövises ágai jól visszatartják a renitens ebeket és a hívatlan látogatókat.

Igénytelen növény szinte minden talajon jól megél. Lényeg az, hogy teljes napfénybe ültessük. Ősszel üteltethetjük, bár tavasszal is lehet.

2021-től 86 liter pálinkát főzhetünk évente adómentesen
Jövőre mindenkit megillethet a pálinkafőzés szabadsága.

Tavaszi fehér virágözöne igazán festői látvány. Március-április a virágzás ideje. Ha szeles, hűvös az idő, az ne riasszon vissza bennünket. Szedjük bimbózó virágzatát, mert kitűnő vértisztító, és fogyást elősegítő teát lehet belőle főzni. Enyhe hashajtó hatása is van.

Kökény: a gyógynövény, aminek minden része felhasználható
Újra kezdjük felismerni jótékony hatást.

Termése kékes fekete fanyar ízű bogyó. Gyűjteni akkor érdemes, amikor már megcsípte a dér, bár a hideg hatására sok bogyó lehullik. Érdemes leszedni előtte és hűtőszekrényben egy éjszakáig -1 fokon tartani. Feldolgozása egy kicsit macerás, de megéri. Készíthető belőle dzsem, pálinka, likőr, bor, mártás. Vadhúsokhoz szinte kötelező.

Érdemes befőttként is eltenni. Ilyenkor ne magozzuk ki, hanem  öntsük fel vízzel, hogy ellepje és rövid ideig forraljuk, majd cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítsük. Utána tegyünk dunsztba. Érdemes még paradicsom darálóval átdarálni, akkor a magot elválasztjuk a hústól és kitűnő ivólé, illetve mártás alapanyag is készíthető belőle.

Termése gyógyhatású: a bogyójából készült lekvár hasfogó tulajdonságú.

A kökény termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Termesszék velem: pettyegetett tüdőfű
Teája hatásos légzőszervi megbetegedések ellen.
Olvasói sztorik