Otthon készült vasárnapi ebéd

3 spenótos recept a spenótfőzeléken túl

Zöld erő a tányérodon.

A spenót, amelyet sokan az egészséges ételek királyának tartanak, valóban az egyik legtáplálóbb zöldség a világon. A Popeye matróz által népszerűsített levelek nemcsak izgalmas ízt és textúrát adnak az ételeinknek, hanem számos egészségügyi előnyt is kínálnak számunkra. Fedezzük fel a spenót tápanyagokban gazdag összetételét és készítsünk belőle eddig nem próbált finomságokat!

Ezért érdemes spenótot fogyasztani

A spenót tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kiváló forrása a vitaminoknak, mint az A-, C-, E- és K-vitamin, valamint a B-vitaminoknak, például a B6-nak és a folsavnak. Emellett magas vas- és káliumtartalommal rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek az egészséges testműködéshez. A spenót rendkívül alacsony kalóriatartalmú, így ideális választás azoknak, akik diétáznak vagy figyelnek a testsúlyukra.

Az egyik „szuperképessége”, hogy tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek a káros szabadgyökök semlegesítésében, amelyek sejtkárosodást és az öregedés jeleit okozhatják. Emellett védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák ellen. A spenótban található lutein és zeaxantin nevű karotenoidok jótékony hatással vannak a szem egészségére, és védelmet nyújtanak a szürkehályog és a makuladegeneráció ellen.

Bár főként főzelékként esszük, illetve saláták alapanyagául, szendvicsek kiegészítőjeül szolgál, de ennél jóval gazdagabb a felhasználási köre. Tökéletes alapanyag lehet levesekhez és mártásokhoz, amelyek ízletes és tápláló fogásokat eredményeznek. Párolva vagy főzve köret vagy annak kiegészítője lehet vagy húsokhoz, halakhoz is tökéletes. Tésztákkal és rakott ételekkel is jól kombinálható. Pizzánk feltétjeinek sorát is gazdagíthatjuk spenóttal. Smoothie-kban és turmixokban extra vitaminokat és antioxidánsokat is vihetünk be vele.

3 kevésbé ismert recept spenóttal

Pixabay

Tavaszi spenótleves

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk szerecsendió
  • 25 dkg spenót
  • 1 tk só
  • 2 kk vaj
  • 2 dl főzőtejszín 10%
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet fehér bors

Elkészítés

A friss spenótleveleket egy liter forrásban lévő vízbe tesszük, hagyjuk összeesni.

Leszűrjük, de a főzővizet megtartjuk, mert a későbbiekben ezt fogjuk használni.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd a vajon megpároljuk.

Hozzáadjuk a spenótleveleket, és ráöntjük a spenót főzőlevét.

Felforraljuk, majd turmixgéppel összeturmixoljuk.

Fűszerezzük a sóval, fehérborssal, szerecsendióval, hozzáöntjük a tejszínt is, mellyel még egyszer összeforraljuk és melegen tálaljuk.

Pixabay

Dél-tiroli spenótos gombóc

Hozzávalók

  • 18 dkg kenyér
  • 8 dkg sajt (hegyi)
  • 1,5 dkg vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 12,5 dkg spenót (fagyasztott)
  • 75 ml tej
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál finomliszt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 6 dkg vaj (tálaláshoz)
  • 2 dkg parmezán sajt (tálaláshoz)

Elkészítés

A kenyeret kisebb kockákra vágjuk és egy edénybe tesszük. A sajtot apró kockákra vágjuk, a kenyérhez adjuk.

Egy serpenyőben a vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, kb. 2-3 percig dinszteljük, hozzáadjuk a spenótot, és kb. 5 percig pároljuk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük és hagyjuk kicsit hűlni.

A spenóthoz adjuk a tejet és a tojásokat, botmixerrel pürésítjük.

A pürésített spenótot a kenyérhez adjuk, megszórjuk a liszttel. Sóval, borssal ízesítjük és kézzel jól eldolgozzuk.

Kb. 15 percig hagyjuk állni, majd 12 gombócot formázunk.

A gombócokat épp csak gyöngyöző sós vízben kb. 15 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük a vízből, hagyjuk lecsepegni, majd tányérokra helyezzük.

A gombócokat a barna vajjal meglocsolva és frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Pixabay

Spenótos-sajtos mártogatós

Hozzávalók

  • 25 dkg sajtkrém
  • 2 ek tejföl
  • 20 dkg fagyasztott spenótpüré vagy 50 dkg friss
  • 5 dkg parmezán
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Egy tálban keverjük össze az összes hozzávalót.

Ha fagyasztott spenótot használunk, akkor hagyjuk kiengedni és alaposan csepegtessük le, mielőtt a többi alapanyaghoz keverjük! Ha frisset használunk, akkor kevés olajon fonnyasszuk meg és úgy adjuk a többihez.

A sajtokat kislyukú reszelőn reszeljük le, könnyebben olvad majd el.

Fűszerezzük szerecsendióval, borssal, fokhagymával ízlés szerint.

Tegyük egy tűzálló tálba a krémet, majd tegyük be a sütőbe, ahol 15-20 perc alatt el is készül.

Friss kenyérrel, chips-szel, krékerrel vagy csíkokra vágott zöldségekkel (szárzeller, uborka, répa stb.) kínáljuk.

Pixabay

Kapcsolódó
Termesszék velem: új-zélandi spenót, a zsírégetés bajnoka
Energiában szegény, de vitaminokban és ásványi sókban rendkívül gazdag növény.
Olvasói sztorik