Otthon készült

Ne költsünk drága mosószerekre, készítsük el vadgesztenyéből

pixabay
pixabay
Ahhoz, hogy otthon környezetbarát tisztítószereket gyártsunk, nincs túl sok dologra szükség, ráadásul az alapanyagok olykor a környezetünkben is jelen vannak.

A boltok polcain megannyi természetesnek mondott tisztítószer sorakozik, ám ezeknek nagy része igencsak távol áll a valódi környezetbarát megoldásoktól. A legjobb természetes tisztítószerek házilag is elkészíthetők, hiszen mindössze néhány könnyen beszerezhető alapanyagra van szükség. Manapság egyre több háziasszony használ természetes tisztítószereket a takarításhoz.

Ahhoz, hogy otthon környezetbarát tisztítószereket gyártsunk, nincs túl sok dologra szükség, ráadásul az alapanyagok olykor a környezetünkben is jelen vannak. A Greendex cikkében egy olyan növényt mutat be, amely szinte mindenhol megtalálható, mostanában gyűjthető a termése, és valóban hatékonyan tisztítja a ruhákat.

Gyűjtsünk vadgesztenyét

A vadgesztenye szezonja mostanában indul, a hatalmas fák alatt pedig mindent elborítanak a lehullott gesztenyék. Most, hogy már tudjuk, hogy nem csak gesztenyeszobrocskák készítéséhez vagy szép asztali díszekhez használhatók, nem is kell válogatnunk köztük, a kevésbé formás szemeket is gyűjthetjük. Arra az egyre érdemes odafigyelni, hogy a vadgesztenyére is vonatkozik a vadon gyűjtés szabálya: naponta maximum 2 kg gyűjthető fejenként.

A szaponin a kulcs

A szükséges anyag a szaponin, ami a vadgesztenyében is megtalálható. A kemény, barna héj alatt lakozó sárgásfehér hús szaponintartalma vetekszik a mosódióéval, viszont azzal ellentétben teljesen ingyen van.

A vadgesztenye  szappanfavirágúak közé tartozó szappanfafélék családjába tartozó faj.

Így készíts mosószert a vadgesztenyéből

Miután hazatértünk egy nagyobb adag vadgesztenyével, indulhat a munka. Első lépésként el kell távolítanunk a barna héjat, melyre ezután már nem lesz szükségünk, mehet a komposztba. A belső sárgás-fehéres húsból kétféle mosószert készíthetünk.

Vadgesztenye-mosógél

A gesztenyéket apróra daraboljuk, majd feltesszük főni. Számoljunk 6-8 szemet egy liter vízhez. Miután felforrt, kis lángon rotyogtassuk még 10 percig. Vannak, akik ezen a ponton botmixerrel pürésítik a főzetet, mások nem, érdemes kísérletezni. Ha kihűlt, szűrjük le, majd tegyük a hűtőbe.

1 liter gél nagyjából 7-8 mosásra elegendő, hűteni pedig azért kell, mert megromolhat. Épp ezért nagyobb mennyiséget ne készítsünk, csupán annyit, amennyi 8-10 nap alatt elfogy.

Vadgesztenye-mosópor

A másik megoldás esetében szükségünk lesz egy vászonzsákra. A ledarált gesztenyebelsőt töltsük a zsákba, és egyszerűen tegyük a mosógépbe a ruhák közé. Van, aki nem is darál, csupán negyedeli a gesztenyéket.

Mivel a vadgesztenye – úgy héjában, mint pucolva – könnyen penészedik, érdemes kiszárítva tárolni, de már pucolás után, mert egyébként a megszáradt gesztenye barna héjával erősen kell küzdeni.

Az idei évben a szokottnál is több figyelmet kap a vadgesztenye, mivel 2023-ban a Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az év gyógynövényének a közönséges vadgesztenyét választotta. 

Kapcsolódó
2023-ban a vadgesztenye az év gyógynövénye
A vadgesztenye-kivonat tartós alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik