Otthon készült

Idén is megválasztják az év bejglijét

Magyar Cukrász Ipartestület
Magyar Cukrász Ipartestület
Három kategóriában hirdetnek győztest.

A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is meghirdette az „Év Bejglije” versenyt, melynek célja a kézműves bejgli népszerűsítése.

A versenyre három kategóriában lehet nevezni.

1. kategória: „Hagyományos diós bejgli”

Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a dió. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m).

2. kategória: „Hagyományos mákos bejgli”

Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a mák. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m).

3. kategória: „Ínyenc bejgli”

Ebben a kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehet nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában a felhasználható anyagok között: például dió, mák, gesztenye, gyümölcs és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebbe a kategóriába tartoznak a vegyes töltelékű, például meggyes-mákos, diós-szilvás bejglik is.

A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m).

A versenyre kizárólag cukrászdák, kávéházak, éttermek és kézműves pékségek nevezhetnek, magánszemélyek nevezését nem fogadják.

A nevezések beérkezési határideje: 2023. november 19. Az ünnepélyes díjátadásra 2023. november 28-án a budapesti Zila Kávéházban kerül sor.

Kapcsolódó
Minden háziasszony álma a szaftos bejgli
Évente 20 százalékkal emelkedik azok száma, akik már a bejglit is egészséges változatban készítik el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik