A hagyma a legtöbb magyaros ételből kihagyhatatlan összetevő, ezért “alapfelszerelésnek” számít a hazai kamrákban. Jól eltartható, az egészségre is jótékony hatással van, sokoldalúan felhasználható és olcsó is. Nézzük, mit főzhetünk belőle, ha úgy gondoljuk, hagymából soha nem elég és azt szeretnénk, hogy ez legyen a fő alapanyag az ételünkben.
3 isteni főétel, melyben a hagyma dominál
Rántott hagymakarika
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk só
- 5 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl olaj
Elkészítés
A vöröshagymát megtisztítjuk, vastagabb karikára vágjuk, besózzuk és hagyjuk állni, amíg kicsit megpuhul.
Ezután karikákra szedjük, és a hagyományos módon panírozzuk: lisztbe, majd tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk, és forró olajban kisütjük.
Hagymás bab Piedone módra
Hozzávalók
- 60 dkg vörös- vagy fehérbab (konzerv)
- 3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab chilipaprika
- 1 tk chilipor
- 15 dkg húsos szalonna
- só
- bors
Elkészítés
A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, majd rádobjuk a felszeletelt hagymát a zúzott fokhagymával és a finomra vágott chilipaprikával együtt.
Miután a hagyma összeesett, beletesszük a babot, sózzuk, borsozzuk és a chiliport is rászórjuk, és gyakran kevergetve puhára főzzük a babot.
Töltött hagyma
Hozzávalók
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 szelet bacon
- 2 szelet kenyér (héj nélkül)
- 50 g parmezán sajt (durvára reszelve)
- 10 szál petrezselyem
- 2 ek olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés
A hagymákat meghámozzuk, végeit levágjuk, felső részéből egy „kalapot” vágunk.
Enyhén gyöngyöző, sós vízben kb 2 perc alatt puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
A hagymák belsejét óvatosan kivesszük úgy, hogy csak a két külső réteg maradjon. A lyukas belsejű hagymákat olívaolajjal vékonyan kikent, hőálló tálra tesszük.
A kenyérszeleteket a petrezselyemmel együtt turmixban morzsásítjuk és két evőkanálnyit félreteszünk belőle. A maradékhoz hozzáadjuk a kikanalazott hagymabelsőket és azzal is turmixoljuk. Kanállal hozzákeverjük a parmezán felét és az előzetesen, serpenyőben ropogósra pirított bacondarabkákat.
A tölteléket sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet is és belekanalazzuk a hagymákba.
A félretett morzsát összekeverjük a maradék parmezánnal és megszórjuk vele a hagymák tetejét. Az egészet kevés olívaolajjal megspricceljük.
200 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt megsütjük.
Forrón tálaljuk.