Otthon készült

Íme az év legjobb bejglijei

illusztráció/Magyar Cukrász Ipartestület
illusztráció/Magyar Cukrász Ipartestület
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén negyedik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek például a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.

Idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörösáfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Az eredmények

Hagyományos diós kategória

Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Lengyel Gabriella – Édes Szelet cukrászda, Budapest

Ezüstérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Bronzérmes: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc

Hagyományos mákos kategória

Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd

Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna

Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc kategória

Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Adventi pirkadat – Millei Renátó, Dinasztia Cukrászda, Siófok

Ezüstérmes: Kelet Kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő Cukrászda, Nagykanizsa

Bronzérmes: Földimogyorós füge – Borongics Anett, Süti Butik, Nagykanizsa

Az Év Ínyenc Bejglije, az Adventi pirkadat egy hagyományos bejgli tésztával és kardamommal fűszerezett aszalt vörösáfonyás – mandulapralinés töltelékkel készült bejgli különlegesség.

A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest.

Kapcsolódó
Miért diós? Miért mákos? Miért bejgli?
Borbás Marcsi új videóját sem szabad kihagyni hozzá...
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik