Sokan úgy vélik, káros az egészségre, ha héjával együtt fogyasztják a zöldséget. Szükséges vagy csupán felesleges időtöltés a sárgarépa főzés előtti meghámozása, írta honlapján a Magyar Mezőgazdaság.
Sokunk számára magától értetődő, hogy felhasználás előtt meghámozzuk ezt a zöldséget is. De valóban fontos lépés a sárgarépa héjától való megszabadítása?
Az igazság az, hogy nem, hiszen nem okoz semmilyen egészségügyi problémát, ha hámozás nélkül fogyasztjuk a sárgarépát. Mivel nem borítja olyan vastag héjréteg, mint a gyökérzöldségek zömét, amennyiben megfelelő tisztításon megy keresztül főzés előtt, nem veszélyes egyben fogyasztani a sárgarépát. Egyéni ízlés kérdése, hogy valaki inkább leszedi-e.
Ha úgy döntünk, hámozás nélkül fogyasztjuk, fontos, hogy jó alaposan tisztítsuk meg a zöldséget. A friss termék felszínén ugyanis baktériumok, gombák, növényvédőszer-maradékok és egyéb mikroorganizmusok is megtelepedhetnek.
- A legegyszerűbb, ha langyos folyóvíz alá helyezzük a tisztítandó répákat. A víz hőmérséklete legfeljebb 10 Celsius fokkal lehet alacsonyabb a zöldségénél, így kerülhető el a mikroorganizmusok bejutása a répaszárba.
- Ezután egy sörtés kefével és tiszta vízzel tisztítsuk meg a külsejét
- Amikor pedig tiszta a fogyasztásra szánt sárgarépa felülete, egy papírtörlő segítségével itassuk le róla a vizet felhasználás előtt.