Életmód

Szükséges vagy felesleges a szódabikarbónás zöldségmosás?

Unsplash
Unsplash
Az utóbbi időkben olyan videók terjednek az interneten, ahol azt mutatják be, hogy szódabikarbónás vízzel mossák le a zöldségeket, gyümölcsöket, mivel a sima csapvíz nem nyújt elégséges tisztaságot. Van benne igazság vagy csak egy felesleges művelet?

Azzal kell tisztában lennünk, hogy a legtöbb termést nem csak a por, sár, föld éri, hanem lehetnek rajtuk különböző növényvédő szerek, de a szennyezett földnek és víznek köszönhetően olyan baktériumok is, mint a szalmonella, az E. coli vagy a lisztéria. Ezen kívül sok terméket viaszréteggel látnak el, mellyel védik a szállítás, értékesítés során – bizonyos esetekben ez a réteg tartalmazhat színezéket és gombaülő szert is.

A járványügyi hatóság szerint

minden terméket alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, mielőtt elkészítjük és/vagy elfogyasztjuk őket, beleértve az otthon termesztett, élelmiszerboltban vagy termelői piacon vásárolt termékeket is

– írja az Agrofórum.

Hozzáteszik, hogy a legfrissebb tanulmányok szerint a csapvizes tisztítás a növényvédőszer-maradványok 26,7-62,9%-át távolítja el. Míg a szódabikarbónás oldattal való lemosás 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat.

Ehhez 2 csésze hideg vízhez adjuk 1 teáskanálnyi szódabikarbónát, keverjük el, majd ebben áztassuk a zöldségeket, gyümölcsöket 12-15 percig.

Bár a fentebb említett számok ijesztőek lehetnek, azt fontos megjegyezni hozzá, hogy a rendszeres ellenőrzések azt mutatják, hogy jellemzően a határérték alatti az ételek növényvédőszer-tartalma. Természetesen, a legjobb, ha ez az érték a nullához egyre jobban közelít.

Kapcsolódó
Ezek a leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök
Még mindig sok növényvédőszer-maradványt tartalmaznak egyes zöldségek és gyümölcsök.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik