Nyugodtan fogyasztható hámozás nélkül is a sárgarépa

Sokunk számára magától értetődő, hogy felhasználás előtt meghámozzuk ezt a zöldséget is. De valóban fontos lépés a sárgarépa héjától való megszabadítása?

Sokan úgy vélik, káros az egészségre, ha héjával együtt fogyasztják a zöldséget. Szükséges vagy csupán felesleges időtöltés a sárgarépa főzés előtti meghámozása, írta honlapján a Magyar Mezőgazdaság.

Sokunk számára magától értetődő, hogy felhasználás előtt meghámozzuk ezt a zöldséget is. De valóban fontos lépés a sárgarépa héjától való megszabadítása?

Az igazság az, hogy nem, hiszen nem okoz semmilyen egészségügyi problémát, ha hámozás nélkül fogyasztjuk a sárgarépát. Mivel nem borítja olyan vastag héjréteg, mint a gyökérzöldségek zömét, amennyiben megfelelő tisztításon megy keresztül főzés előtt, nem veszélyes egyben fogyasztani a sárgarépát. Egyéni ízlés kérdése, hogy valaki inkább leszedi-e.

Ha úgy döntünk, hámozás nélkül fogyasztjuk, fontos, hogy jó alaposan tisztítsuk meg a zöldséget. A friss termék felszínén ugyanis baktériumok, gombák, növényvédőszer-maradékok és egyéb mikroorganizmusok is megtelepedhetnek.

Kapcsolódó