A fánkot – főként farsang idején – nagyon sokan szeretik, de vannak, akik olajban sütni kevésbé.
A sütőben készült cseh fánk, a tarkedli 20 perc alatt megsül, és nagyon finom. Nem szívja meg magát zsiradékkal, ezért is lesz garantált sikere a család körében. A Ketkes receptje minden tudnivalót megad az elkészítéséhez.
- 500 g sima liszt,
- 30 g élesztő,
- 200 ml tej,
- 70 g cukor,
- 50 g vaj vagy margarin,
- 1/2 kk só,
- 2 db tojássárgája,
- ízlés szerint lekvár,
- ízlés szerint porcukor.
- Az élesztőt 100 ml meleg tejben felfuttatjuk.
- Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, sót, vajat, tojássárgáját, élesztőt és a tej másik felét.
- Kigyúrjuk a tésztát, és hagyjuk 30 percig pihenni.
- 1,5-2 centisre nyújtjuk a tésztát, majd pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk.
- Közepén az ujjunk segítségével lyukat csinálunk, és megtöltjük lekvárral.
- Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 190 C fokon 20 perc alatt megsütjük.
Egészségünkre!