Otthon készült

Loukoumades, a kényeztető fánk

Ezt legalább egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia!

A Loukoumades egyszerű, a miénkhez hasonló görög fánk, annyi különbséggel, hogy a fánk töltelék helyett sziruppal van lelocsolva, mint szinte minden görög sütemény.

Bár a Loukoumades görög finomság, mégis olyan hozzávalókból készül, amelyek mindig megtalálhatóak otthon. Esetleg a méz és a citrom az, amit az elkészítéshez vásárolni kell.

Az eredetihez képest kisebb változtatással készíthető el. Egyrészt a tészta hozzávalóihoz nem adunk szerecsendiót  – bár lehet –, másrészt a sziruphoz nem adunk vaníliát  – ezt is lehet –, a fahéjat pedig zacskóból hintjük a sziruphoz.

Egyre hűvösebb napokra ébredünk, ezért szüksége van az embernek egy kis kényeztetésre, továbbá fel kell készülnie szervezetünknek a hideg időkre. A méz és a citrom igen hasznos alapanyag az emberi szervezet számára, a citrom sok C-vitamint tartalmaz, ez az egyetlen, amit érdemes frissen beszerezni a görög édesség elkészítése előtt. És akkor jöjjön a recept a sarti-info.hu oldalról!

Hozzávalók a tésztához

40 dkg finomliszt, 1 csomag (7 g) száraz élesztő, egy csipetnyi só, 2 dkg kristálycukor, 3,7 dl langyos víz, 1 teáskanál vaníliás cukor, olaj a sütéshez (minimum 1 liter).

Hozzávalók a sziruphoz

3,7 dl víz, 20 dkg kristálycukor, 1 evőkanál méz, fél kávéskanál fahéj, 1 friss citrom leve (ezzel locsoljuk meg a Loukoumadest a végén).

Elkészítése

A lisztet, a cukorral, a sóval és az élesztővel összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet, amitől lágy tészta állagú lesz. A kész tésztát lefedjük és pihentetjük egy órát, hogy az élesztő dolgozhasson. Kényelmes egy óránk van a szirup elkészítésére: rakjuk tűzhelyre a vizet egy forralóban. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat. Jó 10 perc elteltével, mikor a víz már forr, adjuk hozzá a mézet és a citromlevet. Kis kevergetés után kész. Elkezdhetjük a sütést. Fontos, hogy a tésztát forró olajba szaggassuk, különben magába szívja az olajat!

Két kanál segítségével körülbelül diónyi méretű fánkocskákat szaggatunk az olajba, amiket folyamatos forgatás mellett aranybarnára sütünk. Szűrőkanállal – szalvétával, vagy papírtörlővel bélelt – tányérra kiszedjük a fánkocskákat. Másik tálba dekoratívan elhelyezzük és bőséges szirupot öntünk rá.

Videón is megnézheted a készítés menetét! Jó étvágyat hozzá!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik