Otthon készült

Ennivaló természet: farsang után is kiváló az almafánk

Halmos Mónika
Halmos Mónika
Ha a pincében lapul még egy kevés alma, akkor ezt a receptet ne hagyjuk ki.

Minden nap egy alma, nincs szükség doktorra – tudja ezt már mindenki. Az ünnepi asztalon, de akár egy hétköznapi ebéd mennyei íze is lehet az almának, hiszen ez a legtökéletesebb és legsokoldalúbb gyümölcsünk!

Nálunk rendszeresen készül bundában sült alma, a dédanyám receptje szerint. Télen rendszeresen várt minket ezzel a finomsággal: „alma slafrokban”, ahogyan ő nevezte. Mi imádtuk, mind egy szálig megettük, nem is gondolva arra, hogy nem az alma élettani hatása, sem a farsang miatt sütötte: egyszerű volt, gyors és olcsó. Hiszen a kertben termett alma ott pihent a kamra mélyén, ládákban.

Kapcsolódó
Loukoumades, a kényeztető fánk
Ezt legalább egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia!

Tehát almára fel, próbáljuk ki az almás fánkokat, ehhez egy nagy kedvencünket ajánlom. A könnyű kelt tészta ízletes almát rejt, a szerecsendió meg egészen megbolondítja.

Almafánk

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 kg savanykás alma
  • 4 dkg élesztő
  • 7 dkg cukor
  • 6 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom, szerecsendió
  • csipetnyi só
  • a sütéshez zsiradék

Elkészítése

A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a meglangyosított tejet. Hozzáadjuk a cukrot, csipetnyi sót, a 6 tojás sárgáját, majd az egészet alaposan kidolgozzuk. Lefedve a kétszeresére kelesztjük. Eközben az almát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, reszelt citromhéjjal és szerecsendióval ízesítjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, az almás tölteléket elsimítjuk rajta. Szorosan felcsavarjuk, és 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket lisztezett deszkára fektetjük további 20 percre. A szépen meghízott fánkokat egy lapát segítségével forró zsiradékba emeljük, és előbb fedő alatt, majd anélkül szép aranyszínűre sütjük. A zsiradékból kiemelve lecsöpögtetjük, és szerecsendióval ízesített porcukorral megszórva máris kínálhatjuk.

Szerző: Halmos Mónika, akinek  további receptjeit a Rózsakunyhó oldalán találjátok.

Kapcsolódó
Reneszánszát éli a virágkonyha, ismerjétek meg a benne rejlő csodát
Egyre többen rajongunk a virágkonyháért. Halmos Mónika gasztrobotanikus hasznos tanácsokkal segít.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik