Otthon készült

Ezekkel a növényekkel kezelhetjük az ízületi fájdalmakat

pixabay
pixabay

Az ízületi fájdalmak az egész közérzetünket, a mindennapjainkat keseríthetik meg, ráadásul gyakran hosszan elnyúló problémákról van szó, amit folyamatosan kezelni kell. A kezeléseket érdemes kiegészíteni nagyanyáink által már kipróbált és használt népi gyógymódokkal is, melyek bizonyítottan hatékonyak.

Kezdjük mindjárt a fenyővel.

A Magyar Mezőgazdaság írja azt cikkében, hogy a fenyő nyugtató, fáradtságűző hatásán túl csillapítja a reumás, köszvényes panaszokat, ízületi- és izomfájdalmakat. Készíthetünk gyógyteát és fürdőt is. A fenyőforrázathoz tegyünk 10 gramm fenyőlevelet fél liter forró vízbe, hagyjuk állni lefedve 15 percig. Reuma vagy köszvény megléte esetén naponta 2 csészényit fogyasszunk belőle. Fenyőfürdőt pedig úgy készíthetünk, hogy két marék fenyőlevélre öntünk 2 liter forrásban levő vizet, 20 perc állás után szűrjük le és adjuk a fürdővízhez.

Gyömbéres borogatás

Két evőkanál gyömbérport keverjünk el 150 ml forró vízzel. 5-10 perc elteltével mártsuk egy kendőt a folyadékba, majd jó alaposan csavarjuk ki. Érzékeny bőr esetén ajánlott a gumikesztyű használata. Legyen még jó meleg, amikor a panaszos területre helyezzük, rögzítsük egy másik kendővel vagy kötöző pólyával. Alkalmazása 10-30 percig ajánlott, amíg jól esik és kellemes érzést kelt. Enyhén irritálhatja a bőrt, de ez természetes reakció.

Káposztapakolás

Ízületi gyulladásra, krónikus reumatikus panaszokra, kopásos illetve köszvényes tünetek enyhítésére ajánlott. A kelkáposzta használata inkább a krónikus reumatikus gyulladás csökkentésénél ajánlott, míg a fehér káposzta az akut gyulladások esetén hatékonyabb.

Szerezzünk be egy vegyszermentesen termelt kelkáposztát, vagy fehér káposztát. A külső levelekből fejtsünk le 4- 5 darabot, mossuk meg, itassuk le a vizet, majd vágjuk le az erek kidudorodásait. Tegyük a leveleket egy műanyag vágódeszkára és egy sodrófával hengergessük meg, hogy kiszabaduljon a leve. Helyezzük a leveleket tetőcserépszerű fedésben az érintett helyre, rögzítsük egy pamutkendővel és egy rugalmas pólyával. Legalább egy órán keresztül hagyjuk hatni, de akinek jól esik egy egész éjszakáig is „dunsztolhatja” a fájdalmas pontot.

Levendula

Jó, ha mindig tartunk otthon levendulaolajat a házipatikában, mert nyugtató, feszültségoldó, görcsoldó, sebkezelő hatására bármikor szükségünk lehet. És azt is jó tudni, hogy fájdalomcsillapító és reumaellenes képességekkel is rendelkezik. Levendulaszeszt úgy készíthetünk, hogy 100 ml 70%-os alkoholban oldjunk fel 1 ml jó minőségű illóolajat. Önmagában is használható, reumás panaszokat enyhítő bedörzsölőt kapunk, amivel akár gyógykenőcsöket is gazdagíthatunk.

Rozmaring

A rozmaringillóolaj hatékony segítő izomfájdalmak, izomgörcsök és ízületi gyulladás esetén. Illóolajkeverék reumatoid artritiszre: keverjünk el 30-30 csepp levendula illóolajat és boróka illóolajat, 20-20 csepp ilang-ilang illóolajat és rozmaring illóolajat 95 ml frakcionált kókuszolajban. Sötét üvegcsében tároljuk, és hetente háromszor masszírozzuk fájdalmas testrészeinkbe.

Kapcsolódó
Ezekkel az élelmiszerekkel alakítható ki szívbarát étrend
Együnk gyümölcsöket, kombináljuk a leveles és keresztesvirágú zöldségeket, az összetett szénhidrátokat, a növényi és sovány fehérjéket és az egészséges zsírokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik